Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φουσκώνει σε επίπεδα ρεκόρ το κινεζικό χρέος

Στο 275% εκτιμάται ο δείκτης μόχλευσης. «Προσωρινή άνοδος χωρίς μεγάλο κίνδυνο», υποστηρίζει Κινέζος αξιωματούχος. Οι προβλέψεις για στεγαστικά δάνεια και αγορά ακινήτων.

Φουσκώνει σε επίπεδα ρεκόρ το κινεζικό χρέος

Το χρέος της Κίνας πιθανότατα θα σημειώσει ρεκόρ φέτος, καθώς η κεντρική τράπεζα προσπαθεί να ενισχύσει τις πιστώσεις και να στηρίξει την οικονομία που αντιμετωπίζει προβλήματα, σύμφωνα με δεξαμενή σκέψης που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση.

Ο συνολικός δείκτης μόχλευσης -- συνολικό χρέος ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος -- προβλέπεται να αυξηθεί κατά 11,3 ποσοστιαίες μονάδες, σε περίπου 275% φέτος, σύμφωνα με τον Zhang Xiaojing, διευθυντή του Εθνικού Ιδρύματος Οικονομικών και Ανάπτυξης. Ο ίδιος απέδωσε την άνοδο κυρίως στην επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, γράφει το Bloomberg.

Μια προσωρινή άνοδος «δεν θα φέρει μεγάλο κίνδυνο», είπε ο Zhang. «Η θέση της κεντρικής τράπεζας είναι ότι η οικονομία πρέπει να αυξηθεί», είπε.

Ο Zhang είναι επίσης διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικών και Τραπεζών στην Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών και σύμβουλος της κεντρικής τράπεζας και άλλους κρατικών φορέων.

Η Κίνα προσπαθεί να χαλιναγωγήσει τον δείκτη μόχλευσης από το 2017, ύστερα από προηγούμενα κίνητρα τόνωσης του χρέους και αυξημένου χρηματοοικονομικού κινδύνου. Το 2020, όμως, η κυβέρνηση διέκοψε προσωρινά αυτή τη στάση, αυξάνοντας τα κίνητρα λόγω πανδημίας. Ο δείκτης χρέους αυξήθηκε κατά 23,6 ποσοστιαίες μονάδες εκείνη τη χρονιά.

Φέτος, με τα νέα lockdown, το Πεκίνο ανακοίνωσε πρόσθετα κίνητρα για την τόνωση της ανάπτυξης. Παράλληλα με μια επίμονη πτώση των ακινήτων και την κυβερνητική προσήλωση στην πολιτική μηδενικών κρουσμάτων κορωνοϊού, οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι ο επίσημος στόχος ετήσιας ανάπτυξης 5,5% τίθεται εν αμφιβόλω.

Με περιορισμένες επιλογές οικονομικής στήριξης, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας έχει δείξει ότι πιθανότατα θα επιδιώξει την ενίσχυση της πίστωσης αντί για τη μείωση επιτοκίων. Πρόσφατα σηματοδότησε αυτή τη μετατόπιση αφαιρώντας από την τριμηνιαία έκθεσή της μια μακροχρόνια δέσμευση να διατηρήσει «κατά βάση σταθερό» τον δείκτη χρέους.

Οι καταναλωτές ήταν απρόθυμοι να αναλάβουν περισσότερα χρέη, δεδομένης της αβέβαιης οικονομικής προοπτικής. Το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρέος των νοικοκυριών συρρικνώθηκε αισθητά το 2022, πυροδοτώντας μια συζήτηση σχετικά με τον κίνδυνο να πέσει η Κίνα σε μια «ύφεση του ισολογισμού», που θα θύμιζε την Ιαπωνία της δεκαετίας του 1990. Τότε οι Γιαπωνέζοι προσπάθησαν να μειώσουν το χρέος μειώνοντας τις δαπάνες και επενδύοντας, αλλά αυτό επιδείνωσε την οικονομική βουτιά.

Ωστόσο, ο Zhang παραμένει αισιόδοξος για τις προοπτικές πιστωτικής ανάπτυξης της Κίνας φέτος, καθώς τα στεγαστικά δάνεια είναι απίθανο να συνεχίσουν να συρρικνώνονται. Προέβλεψε ότι η μόχλευση των νοικοκυριών πιθανότατα θα αυξηθεί κατά δύο έως τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

 

Η κρατική βοήθεια για την αγορά κατοικίας, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης επιτοκίων, θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση των στεγαστικών δανείων, είπε ο Zhang. Πρόσθεσε ότι η δομή του χρέους θα είναι πιθανότατα πιο υγιής καθώς τα λειτουργικά δάνεια των νοικοκυριών θα αυξάνονται. Η μόχλευση των νοικοκυριών παρέμεινε σταθερή στο 62% από τα τέλη του 2020, μετά από άνοδο από το 40% το 2016.

Η κυβέρνηση θα μπορούσε επίσης να αυξήσει τη μόχλευση με την έκδοση ειδικών κρατικών ομολόγων, τα οποία θα βοηθούσαν στην τόνωση της οικονομίας, είπε ο Zhang.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v