Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνείται να παραιτηθεί ο Τζόνσον, απέπεμψε τον Γκόουβ

Στα 50 έφτασαν τα μέλη της βρετανικής κυβέρνησης που παραιτήθηκαν, ενώ ο πρωθυπουργός, αρνούμενος να αποχωρήσει, απέπεμψε ως αντίποινα τον πρώην υπουργό προεδρίας. Την Τρίτη ανακοινώνει νέο οικονομικό πρόγραμμα με φοροαπαλλαγές.

Αρνείται να παραιτηθεί ο Τζόνσον, απέπεμψε τον Γκόουβ

Προς το τέλος της φαίνεται να βαίνει η πρωθυπουργία του Μπόρις Τζόνσον, καθώς αντιπροσωπεία των στενότερων συμμάχων του, του ζήτησε να παραιτηθεί. Ο ίδιος αντέδρασε αποπέμποντας τον Μάικλ Γκόουβ, τον υπουργό προεδρίας και έναν από τους πρώτους υπουργούς που του είπε να φύγει, ένδειξη πως ο Τζόνσον δεν σκοπεύει να πέσει αμαχητί.

Η αντιπροσωπεία προειδοποίησε τον Τζόνσον πως αν δεν αποσυρθεί, θα υπάρχουν περαιτέρω παραιτήσεις από το υπουργικό του συμβούλιο και θα ακολουθήσει αναπόφευκτα μια εξευτελιστική ήττα από τους βουλευτές των Τόρις στην ψηφοφορία της επόμενης εβδομάδας.

Σκάνδαλα διαρκείας έχουν αποδυναμώσει και απαξιώσει την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα από την Τρίτη οι παραιτήσεις υπουργών και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων να είναι δεκάδες, παίρνοντας μορφή χιονοστιβάδας. 

Παρά το μπαράζ των παραιτήσεων (έχουν φτάσει τις 50, όπως μεταδίδει το CNBC) και τις αυξανόμενες φωνές στους κόλπους του κόμματός του που του ζητούν να παραιτηθεί, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επιμένει πως θα παραμείνει στη θέση του. Σε επιτροπή της βουλής, όπου δεν θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί ότι λοιδορήθηκε από κάποιους, ο ίδιος δήλωσε δεν θα ήταν «υπεύθυνο» να παραιτηθεί αυτή τη στιγμή, υπό την πίεση επειγόντων εσωτερικών ζητημάτων και εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία.

«Κοιτάζω τα ζητήματα που αντιμετωπίζει αυτή η χώρα. Κοιτάζω τον μεγαλύτερο πόλεμο στην Ευρώπη εδώ και 80 χρόνια», είπε ο Τζόνσον. «Και δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα ήταν υπεύθυνο να δραπετεύσω απ' αυτό».

«Δεν παραιτούμαι, ούτε αποσύρομαι», πρόσθεσε. «Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η χώρα είναι οι εκλογές. Φυσικά θα παραμείνω στη θέση του πρωθυπουργού. Όταν έχεις πάρει την ισχυρή εντολή να είσαι πρωθυπουργός, στα δύσκολα συνεχίζεις. Αυτή είναι η δουλειά σου. Και αυτό θα κάνω».

«Νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσουμε να υπηρετούμε τους ψηφοφόρους μας και να αντιμετωπίζουμε θέματα που τους ενδιαφέρουν». Η κυβέρνηση έχει εντολή να προχωρήσει, συνέχισε, ενώ ερωτηθείς για ενδεχόμενο εκλογών είπε: «Όχι, όχι, όχι, δεν πρόκειται να συμβεί».

Πηγές της Downing Street ανέφεραν πως ο Τζόνσον, αρνούμενος να παραιτηθεί, παρέπεμψε στην εκλογική εντολή που έλαβε το 2019, προσθέτοντας πως θα καλύψει τις κενές θέσεις που αφήνουν οι παραιτηθέντες υπουργοί του. Ωστόσο, πηγές του Whitehall δήλωσαν στους FT πως ορισμένες προσφορές για θέσεις εργασίας απορρίπτονται από τους βουλευτές των Τόρις.

Εν τω μεταξύ, ο Τζόνσον είπε στους υπουργούς πως θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα, από κοινού με τον νέο υπουργό Οικονομικών Ναντίμ Ζαχάουι, νέο οικονομικό πρόγραμμα, που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων φοροαπαλλαγές και περισσότερη απορρύθμιση.

Αποχώρησαν ακόμη τρία στελέχη της κυβέρνησής του την Πέμπτη

Ο υπουργός της Βρετανίας για τη Βόρεια Ιρλανδία, Brandon Lewis, παραιτήθηκε την Πέμπτη, λέγοντας ότι δεν πιστεύει πλέον ότι οι αξίες της ειλικρίνειας, της ακεραιότητας και του αμοιβαίου σεβασμού υποστηρίζονται από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Οπως μεταδίδει το Reuters, ο Lewis εντάχθηκε στους περίπου 40 πολιτικούς που παραιτήθηκαν από κυβερνητικές θέσεις τις τελευταίες δύο μέρες σε μια προσπάθεια να αναγκάσουν τον Τζόνσον να φύγει από την εξουσία. Η Helen Whately, υφυπουργός Οικονομικών, παραιτήθηκε επίσης την Πέμπτη.

Ο υπουργός Ασφαλείας Ντέμιαν Χιντς παραιτήθηκε σήμερα λέγοντας ότι η χώρα έχει ανάγκη να αποχωρήσει ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προκειμένου "να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στη δημοκρατία μας".

"Πιο σημαντικό από όποια κυβέρνηση ή ηγέτη είναι τα πρότυπα που υποστηρίζουμε στη δημόσια ζωή και η πίστη στη δημοκρατία και στη δημόσια διοίκηση. Εξαιτίας της σοβαρής αποσάθρωσης αυτών, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι το σωστό πράγμα για τη χώρα μας και για το κόμμα μας είναι να παραιτηθείτε από αρχηγός του και από πρωθυπουργός", έγραψε ο Χιντς στην επιστολή παραίτησής του με αποδέκτη τον Τζόνσον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v