Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παραιτείται ο Μπόρις Τζόνσον, αρχίζει η μάχη για τη διαδοχή

Χαριστική βολή η επιστολή του νέου ΥΠΟΙΚ, που τον καλούσε να αποχωρήσει. Εξετάζει αν μπορεί να παραμείνει υπηρεσιακός μέχρι το συνέδριο του κόμματος. Εως τον Οκτώβριο αναμένεται ο διάδοχός του. Ποιοι είναι τα φαβορί. Στις 14:30 ώρα Ελλάδος το διάγγελμα.

Παραιτείται ο Μπόρις Τζόνσον, αρχίζει η μάχη για τη διαδοχή

Πληθαίνουν οι πληροφορίες στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης που θέλουν τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να σχεδιάζει να υποβάλει την παραίτησή του σήμερα. 

Παρακολουθείστε live το διάγγελμα του Μπόρις Τζόνσον:

Οπως μεταδίδει η Mirror, οι εργαζόμενοι στην Ντάουνινγκ Στριτ έχουν ενημερωθεί ότι ο Μπόρις Τζόνσον παραιτείται και η επιστολή του είναι ήδη έτοιμη. Όπως αναφέρει το Bloomberg, εκδόθηκε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε διάγγελμα το μεσημέρι, στις 14:30 ώρα Ελλάδος, σύμφωνα με το Sky News.

Η παραίτησή του θα σημαίνει πως θα πρέπει να αναμένεται νέος ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος -και πρωθυπουργός- μέχρι τον Οκτώβριο και την ετήσια διάσκεψη του κόμματος των Τόρις, σημειώνει το Bloomberg. Ο Τζόνσον εξετάζει αν μπορεί να παραμείνει ως υπηρεσιακός μέχρι τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με την εταιρεία στοιχημάτων Landbrokes, ο Rishi Sunak προηγείται στα στοιχήματα για να αντικαταστήσει τον Μπόρις Τζόνσον. Η Penny Mordaunt είναι το δεύτερο φαβορί μαζί με τον Ben Wallace.

Τη χαριστική βολή στην απόφασή του φαίνεται ότι έδωσε η επιστολή του νεοδιορισθέντος υπουργού Οικονομικών Ζαχάουι, με την οποία τον καλούσε να παραιτηθεί.

Ανοδικά κινείται η στερλίνα, μετά τη δημοσίευση της είδησης για παραίτηση Τζόνσον.

Σκάνδαλα διαρκείας έχουν αποδυναμώσει και απαξιώσει την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα από την Τρίτη οι παραιτήσεις υπουργών και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων να είναι δεκάδες, παίρνοντας μορφή χιονοστιβάδας. Σύμφωνα με το CNBC, οι αποχωρήσεις των πολιτικών στελεχών της κυβέρνησης έχουν φτάσει τις 50. Οπως αναφέρει το Bloomberg, πλέον το 30% της κυβέρνησής του έχει παραιτηθεί.

Αποχώρησαν κι άλλα στελέχη της κυβέρνησής του την Πέμπτη

Ο υπουργός της Βρετανίας για τη Βόρεια Ιρλανδία Brandon Lewis παραιτήθηκε την Πέμπτη, λέγοντας ότι δεν πιστεύει πλέον ότι οι αξίες της ειλικρίνειας, της ακεραιότητας και του αμοιβαίου σεβασμού υποστηρίζονται από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Οπως μεταδίδει το Reuters, ο Lewis εντάχθηκε στους περίπου 40 πολιτικούς που παραιτήθηκαν από κυβερνητικές θέσεις τις τελευταίες δύο μέρες, σε μια προσπάθεια να αναγκάσουν τον Τζόνσον να φύγει από την εξουσία. Η Helen Whately, υφυπουργός Οικονομικών, παραιτήθηκε επίσης την Πέμπτη.

Ο υπουργός Ασφαλείας Ντέμιαν Χιντς παραιτήθηκε σήμερα λέγοντας ότι η χώρα έχει ανάγκη να αποχωρήσει ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, προκειμένου «να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στη δημοκρατία μας».

«Πιο σημαντικό από όποια κυβέρνηση ή ηγέτη είναι τα πρότυπα που υποστηρίζουμε στη δημόσια ζωή και η πίστη στη δημοκρατία και τη δημόσια διοίκηση. Εξαιτίας της σοβαρής αποσάθρωσης αυτών, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι το σωστό πράγμα για τη χώρα μας και για το κόμμα μας είναι να παραιτηθείτε από αρχηγός του και από πρωθυπουργός», έγραψε ο Χιντς στην επιστολή παραίτησής του με αποδέκτη τον Τζόνσον.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας δήλωσε πως έχει υποχρέωση να κρατήσει τη χώρα ασφαλή και δεν μπορεί να αφήσει «άδεια τα γραφεία του κράτους», όμως κάλεσε τους συναδέλφους του στο κόμμα να εξαναγκάσουν τον Μπόρις Τζόνσον να παραιτηθεί από την κυβέρνηση, ενώ παραιτήθηκε η υπουργός Παιδείας Μισέλ Ντόνελαν.

«Το κόμμα έχει ένα μηχανισμό για να αλλάζει ηγέτες και αυτός είναι ο μηχανισμός που συμβουλεύω τους συναδέλφους να χρησιμοποιήσουν», έγραψε ο Γουάλας σε μήνυμά του στο Twitter.

Η υπουργός Παιδείας Μισέλ Ντόνελαν δήλωσε από την πλευρά της πως παραιτείται σε διάστημα μικρότερο των 48 ωρών αφότου διορίσθηκε, επειδή αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να εξαναγκασθεί ο πρωθυπουργός Τζόνσον να παραιτηθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v