Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπάιντεν για αμβλώσεις: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη δημόσια υγεία

Ο πρόεδρος εξετάζει αν έχει την εξουσία να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ποιες είναι οι επιπτώσεις. Πρωτοβουλίες των Δημοκρατικών μετά την ανατροπή της νομολογίας που προστάτευε τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών.

Μπάιντεν για αμβλώσεις: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη δημόσια υγεία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα Κυριακή ότι ζήτησε από την κυβέρνησή του να εξετάσει εάν έχει την εξουσία να κηρύξει έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας, μετά την ιστορική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που ανέτρεψε τη νομολογία «Ρόου κατά Ουέιντ» του 1973 για τις αμβλώσεις.

Την Παρασκευή ο Μπάιντεν υπέγραψε ένα εκτελεστικό διάταγμα για τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε υπηρεσίες τερματισμού εγκυμοσύνης.

Καθ' οδόν για μια βόλτα με ποδήλατο κοντά στην κατοικία του στο Ντέλαγουερ, ο Αμερικανός πρόεδρος σταμάτησε για να μιλήσει σε δημοσιογράφους που τον ρώτησαν αν σκέφτεται να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σχετικά με την πρόσβαση στις αμβλώσεις. Ο πρόεδρος απάντησε ότι ζήτησε από το προσωπικό του να εξετάσει «αν έχω την εξουσία» και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις.

Ο Μπάιντεν δέχθηκε πιέσεις από το κόμμα του, τους Δημοκρατικούς, για να αναλάβει δράση μετά την απόφαση ορόσημο τον περασμένο μήνα που ανατρέπει τη νομολογία που εδώ και 50 χρόνια προστατεύει τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών.

Όπως είπε σήμερα, στόχος του είναι να κωδικοποιήσει τα δικαιώματα των αμβλώσεων μέσω νομοθεσίας και παράλληλα παρέδωσε μήνυμα στους διαδηλωτές για τα δικαιώματα των αμβλώσεων που έχουν συγκεντρωθεί έξω από τον Λευκό Οίκο.

«Συνέχισε να διαδηλώνετε. Συνεχίστε να λέτε την άποψή σας. Είναι εξαιρετικά σημαντικό», είπε. «Μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα για να διευκολύνουμε τα δικαιώματα των γυναικών».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v