Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απεργιακά τύμπανα για αυξήσεις μισθών στην Ευρώπη

Tο συνδικάτο RMT των σιδηροδρομικών στη Βρετανία κήρυξε νέα 24ωρη απεργία. Περισσότερες από 1.000 πτήσεις ακυρώθηκαν λόγω απεργίας του προσωπικού εδάφους της Lufthansa στη Γερμανία. Παρατείνονται ως τις αρχές Ιανουαρίου οι απεργείες της Ryanair στην Ισπανία.

Απεργιακά τύμπανα για αυξήσεις μισθών στην Ευρώπη

Περί τις 40.000 σιδηροδρομικοί απεργούν σήμερα στη Βρετανία για μισθούς και θέσεις απασχόλησης, ένα μήνα μετά τη μεγαλύτερη απεργιακή κινητοποίηση του τομέα σε 30 χρόνια, καθώς ανεβαίνει το απεργιακό σε πολλές χώρες του πλανήτη, εν μέσω της κρίσης της αγοραστικής δύναμης. Την ίδια ώρα, περισσότερες από 1.000 πτήσεις ακυρώθηκαν σήμερα λόγω της απεργίας του προσωπικού εδάφους της αεροπορικής εταιρείας Lufthansa στη Γερμανία.

Καθώς δεν πέτυχε την ικανοποίηση των αιτημάτων με την τριήμερη ιστορική απεργία στα τέλη του Ιουνίου, το συνδικάτο RMT κήρυξε νέα 24ωρη απεργία, με την ελπίδα της αύξησης των μισθών απέναντι στον πληθωρισμό που καλπάζει στη χώρα και είναι πιθανόν να ξεπεράσει το 11% μέχρι το τέλος του έτους.

Με το καυτό θέμα θα κληθεί να ασχοληθεί ο διάδοχος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, που παραιτήθηκε στις 7 Ιουλίου έπειτα από σειρά σκανδάλων και ψευδών.

Εξαιτίας της απεργίας, ένα στα πέντε τρένα περίπου βρίσκονται σε κυκλοφορία σήμερα στο ήμισυ του δικτύου και σε ορισμένες περιοχές δεν θα υπάρξει κανένα τρένο για τη σημερινή ημέρα.

Η απεργία επηρεάζει επίσης την κυκλοφορία των τρένων της Eurostar, προκαλώντας ακυρώσεις δρομολογίων και αλλαγή ωραρίων.

Τα συνδικάτα προγραμματίζουν απεργιακές κινητοποιήσεις και για τις 18 και 20 Αυγούστου, καθώς και απεργία στο μετρό του Λονδίνου στις 19 Αυγούστου.

Ο βρετανός υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς κατήγγειλε τα συνδικάτα κατηγορώντας τα για κήρυξη απεργιών εις βάρος του επιβατικού κοινού.

«Πρέπει να λάβουμε περισσότερα μέτρα για να εμποδίσουμε τα επιθετικά συνδικάτα της άκρας αριστεράς να διαταράσσουν την καθημερινή ζωή των απλών ανθρώπων», δήλωσε ο υπουργός στο SkyNews.

Γερμανία: Πάνω από 1.000 πτήσεις ακυρώθηκαν λόγω απεργίας στη Lufthansa

Περισσότερες από 1.000 πτήσεις ακυρώθηκαν σήμερα, λόγω της απεργίας του προσωπικού εδάφους της αεροπορικής εταιρείας Lufthansa στη Γερμανία.

Το συνδικάτο Verdi εξήγγειλε την απεργία, η οποία αναμένεται να διαρκέσει ως τις 06:00 π.μ. (07:00 ώρα Ελλάδος) της Πέμπτης, με αίτημα μισθολογική αύξηση 9,5% για περίπου 20.000 εργαζόμενους.

Η απεργιακή αυτή κινητοποίηση προκάλεσε τη ματαίωση από τη Lufthansa σχεδόν όλων των πτήσεών της σήμερα από και προς τους δύο βασικούς κόμβους της Φρανκφούρτης και του Μονάχου.

Απεργιακές κινητοποιήσεις και ελλείψεις προσωπικού έχουν ήδη αναγκάσει αεροπορικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Lufthansa, να ακυρώσουν χιλιάδες πτήσεις και έχουν προκαλέσει πολύωρες αναμονές σε μεγάλα αεροδρόμια για τους ταξιδιώτες που ανυπομονούν να κάνουν διακοπές μετά τα λοκντάουν για την αναχαίτιση της Covid-19.

Ο Ντιέγκο Λαμπιάζε, ο οποίος ταξίδευε από την Αφρική στο Παρίσι, βρέθηκε εγκλωβισμένος σήμερα στη Φρανκφούρτη, μετά την ακύρωση της επόμενης πτήσης του.

«Λένε ότι θα επαναπρογραμματιστεί για αύριο, αλλά δεν ήταν κανένας εδώ όταν φτάσαμε για να μας πει τι πρέπει να κάνουμε, πού να πάμε, πού θα κοιμηθούμε», δήλωσε στο Reuters TV από το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Γερμανίας.

«Ψάχνουμε να βρούμε κάποιον της Lufthansa, αλλά όταν ρωτήσαμε, μας είπαν ότι θα είναι πολύ δύσκολο να βρούμε κάποιον από τη Lufthansa σήμερα στο αεροδρόμιο. Επομένως, δεν ξέρουμε τι να κάνουμε», πρόσθεσε.

Το Verdi ζήτησε τον περασμένο μήνα αύξηση 9,5% του μισθού ή τουλάχιστον 350 ευρώ τον μήνα για 12 μήνες για περίπου 20.000 εργαζόμενους, οι οποίοι σύμφωνα με το συνδικάτο υφίστανται τις πιέσεις του πληθωρισμού και έχουν καταπονηθεί από τις ελλείψεις προσωπικού στα αεροδρόμια.

Η Lufthansa προσέφερε αύξηση 150 ευρώ τον μήνα για το υπόλοιπο του έτους και άλλα 100 ευρώ από την αρχή του 2023, συν αύξηση 2% από τα μέσα του 2023, ανάλογα με τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας.

Το συνδικάτο απέρριψε την πρόταση, λέγοντας ότι δεν επαρκεί για να αντισταθμίσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό, ο οποίος έφτασε στο 8,2% στη Γερμανία τον Ιούνιο.

«Μπορώ να καταλάβω (την απεργία) διότι έχουν το μεγαλύτερο πλεονέκτημα αυτή τη στιγμή, κατά την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών», δήλωσε ο Τζούλιαν Γκρούντμαν, ο οποίος θα αναχωρούσε για τις Σεϋχέλλες με άλλη εταιρεία.

«Αλλά για όλους αυτούς που ήθελαν να πετάξουν σήμερα, οι οποίοι περίμεναν με ανυπομονησία τις διακοπές τους για πολύ καιρό, είναι δύσκολο», πρόσθεσε.

Το Verdi και η Lufthansa έχουν διεξαγάγει δύο γύρους μισθολογικών διαπραγματεύσεων μέχρι στιγμής. Ένας τρίτος προγραμματίζεται για τις 3 και 4 Αυγούστου.

Ισπανία: Οι απεργιακές κινητοποιήσεις στην Ryanair παρατείνονται ως τις αρχές Ιανουαρίου

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις του ιπτάμενου προσωπικού της Ryanair στην Ισπανία, που άρχισαν στα τέλη Ιουνίου, θα συνεχιστούν ως τον Ιανουάριο του 2023 μέσω τακτικών στάσεων εργασίας 24 ωρών, ανακοίνωσαν σήμερα τα δύο συνδικάτα που εξήγγειλαν τις κινητοποιήσεις.

Οι Ισπανοί μισθωτοί της αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους ξεκίνησαν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις στις 24 Ιουνίου με αίτημα βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους, όπως είχαν ζητήσει η Συνδικαλιστική Ένωση Εργαζομένων (USO) και το ανεξάρτητο συνδικάτο του ιπτάμενου προσωπικού SITCPLA.

Αρχικά προβλέπονταν έξι ημέρες απεργιακών κινητοποιήσεων. Ωστόσο η USO και το SITCPLA αποφάσισαν στις αρχές Ιουλίου να παρατείνουν ως τις 28 Ιουλίου τις κινητοποιήσεις τους, οι οποίες αφορούν το σύνολο των δέκα ισπανικών αεροδρομίων στα οποία έχει βάσεις η ιρλανδική εταιρεία.

"Η Ryanair δεν έκανε την παραμικρή προσπάθεια προσέγγισης με τα συνδικάτα", και "αφού εξέφρασε δημοσίως την άρνησή της να ξεκινήσει οποιονδήποτε διάλογο", τα USO και SITCPLA "είναι αναγκασμένα να παρατείνουν" εκ νέου "την απεργία", σημειώνουν τα δύο συνδικάτα σε ανακοίνωσή τους.

Νέες στάσεις εργασίας 24 ωρών θα γίνουν ως εκ τούτου από τις 8 Αυγούστου, από Πέμπτη σε Παρασκευή. Η κινητοποίηση αυτή θα συνεχιστεί "ως και τις 7 Ιανουαρίου", δηλαδή για περίοδο πέντε μηνών, διευκρινίζουν τα δύο συνδικάτα.

Πέραν της βελτίωσης των συνθηκών εργασίας για τους 1.900 που απαρτίζουν το ιπτάμενο προσωπικό της εταιρείας στην Ισπανία, τα συνδικάτα ζητούν την επαναφορά 11 απεργών μισθωτών που απολύθηκαν τον τελευταίο μήνα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v