Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Gazprom: Στέλνει στα χαρακώματα Ευρώπη και Ασία για μια καραβιά LNG

Μάχη παγκοσμίων διαστάσεων στην αγορά spot για το υγροποιημένο φυσικό αέριο, με δυνατούς παίκτες όπως η ΕΕ, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, και ταπεινότερους αγοραστές αντιμέτωπους με τον κίνδυνο διακοπών στην ηλεκτροδότηση. Έρχεται χειμώνας με τις τιμές στα ύψη.

Gazprom: Στέλνει στα χαρακώματα Ευρώπη και Ασία για μια καραβιά LNG

Οι πρόσφατες κινήσεις της Ρωσίας να μειώσουν την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη εντείνουν τον παγκόσμιο ανταγωνισμό για τις θαλάσσιες αποστολές του καυσίμου, ανοίγοντας παράθυρο για υψηλότερες τιμές αλλά και ελλείψεις από την Ασία έως τη Νότια Αμερική.

Οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας σε Νότια Κορέα και Ιαπωνία επιταχύνουν τα σχέδιά τους για αγορά περισσότερων φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) για τον χειμώνα, φοβούμενες ότι η Ευρώπη επίσης θα συσσωρεύσει προμήθειες, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Blommberg. Ακόμη και αγοραστές χαμηλότερου μπάτζετ, σε χώρες όπως η Ινδία και η Ταϊλάνδη, προσπαθούν έγκαιρα να προμηθευτούν φορτία.

Η ρωσική Gazprom PJSC δηλώνοντας ότι θα μειώσει τις ροές μέσω του αγωγού Nord Stream προς την Ευρώπη αναγκάζει τους Ευρωπαίους αγοραστές να βρουν αντικαταστάτες του φυσικού αερίου, για παράδειγμα, με LNG. Οι τιμές spot, που ήδη διαπραγματεύονται σε εποχικά υψηλά, κινδυνεύουν να αυξηθούν περαιτέρω καθώς η Ευρώπη ανταγωνίζεται την Ασία και τούμπαλιν. 

Οι traders εκτιμούν ότι οι τιμές του LNG στη Βόρεια Ασία θα πιάσουν υψηλό εξαμήνου, ενόψει συρρίκνωσης του διαθέσιμου LNG για τον χειμώνα και εν μέσω διαταραχών στον εφοδιασμό από τις εξαγωγικές εγκαταστάσεις της Αυστραλίας και των ΗΠΑ.

Το φυσικό αέριο είναι βασικό καύσιμο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τη θέρμανση, και το ράλι των τιμών εγκυμονεί τον κίνδυνο υψηλότερου πληθωρισμού σε όλο τον κόσμο. Σε αυτό το επίπεδο τιμών, ορισμένες αναδυόμενες χώρες, όπωςΠακιστάν, Μπαγκλαντές ή Αργεντινή, δεν μπορούν να αντέξουν το κόστος των φορτίων spot και θα βρεθούν αντιμέτωπες με ελλείψεις ρεύματος.

Η Νότια Κορέα εργάζεται ήδη για την εξασφάλιση φορτίων LNG από την αγορά spot λόγω ευρύτερων ανησυχιών για τον εφοδιασμό λόγω γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων, ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας της χώρας. Οποιαδήποτε πιθανή διακοπή της παροχής ρεύματος ενδέχεται να απαιτήσει περισσότερες αγορές spot, σύμφωνα με την Korea Gas.

Η Κίνα -- ο κορυφαίος εισαγωγέας LNG στον κόσμο πέρυσι -- παρέμεινε στο περιθώριο της αγοράς spot λόγω των περιορισμών από την πανδημία, που περιόρισαν και τη ζήτηση για το καύσιμο. Εάν η οικονομική δραστηριότητα της Κίνας επιταχυνθεί, θα μπορούσε να οδηγήσει σε λιγότερα φορτία LNG προς την Ευρώπη, δήλωσε στο Bloomberg η Samantha Dart, επικεφαλής αναλύτρια της Goldman Sachs για την αγορά φυσικού αερίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v