Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συρρικνώθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη

Για πρώτη φορά από τις αρχές της περασμένης χρονιάς, ο τελικός σύνθετος δείκτης PMI της S&P Global υποχώρησε κάτω από το όριο των 50 μονάδων τον Ιούλιο. Η ζήτηση για υπηρεσίες μειώθηκε, καθώς ο κόσμος προτίμησε να μείνει στο σπίτι.

Συρρικνώθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη

Συρρικνώθηκε ελαφρώς η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Ιούλιο για πρώτη φορά από τις αρχές της περασμένης χρονιάς, καθώς οι καταναλωτές περιόρισαν τις δαπάνες εν μέσω κρίσης κόστους ζωής, σύμφωνα με έρευνα που υποδηλώνει ότι οι προοπτικές για την οικονομία είναι δυσοίωνες.

Οπως μεταδίδει το Reuters, ο τελικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων αγορών (PMI) της S&P Global, που θεωρείται καλός δείκτης οικονομικής υγείας, υποχώρησε σε χαμηλό 17 μηνών στο 49,9 τον Ιούλιο από το 52,0 τον Ιούνιο. Ηταν ωστόσο υψηλότερα από την προκαταρκτική εκτίμηση για 49,4 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι οποιαδήποτε μέτρηση κάτω από το όριο των 50 μονάδων δείχνει συρρίκνωση.

Ο δείκτης PMI που καλύπτει τον κυρίαρχο κλάδο υπηρεσιών του μπλοκ υποχώρησε στο 51,2 από 53,0, αν και ήταν υψηλότερα από την αρχική εκτίμηση των 50,6 μονάδων.

Η ζήτηση για υπηρεσίες κινήθηκε καθοδικά, καθώς ο κόσμος προτίμησε να μείνει στο σπίτι και οι εταιρείες ήταν λιγότερο αισιόδοξες. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών μειώθηκε στο 56,8 από 58,5, το χαμηλότερο από τον Οκτώβριο του 2020, όταν η περιοχή βρισκόταν στα βάθη της πανδημίας του κορωνοϊού.

 

Αντίστοιχη έρευνα που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα έδειξε ότι συρρικνώθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα σε ολόκληρη την ευρωζώνη τον περασμένο μήνα με τα εργοστάσια να αναγκάζονται να αποθηκεύουν απούλητα αγαθά λόγω της χαμηλής ζήτησης, ενισχύοντας τις ανησυχίες ότι το μπλοκ μπορεί να περάσει σε ύφεση.

Ο τελικός δείκτης υπευθύνων αγορών (PMI) της S&P Global για τη μεταποίηση υποχώρησε στο 49,8 τον Ιούλιο από 52,1 τον Ιούνιο, ελαφρώς υψηλότερα από την προκαταρκτική μέτρηση του 49,6. Ωστόσο είναι η πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2020 που περνάει κάτω από το όριο των 50 μονάδων.

«Μια πολύ αναμενόμενη αύξηση των καταναλωτικών δαπανών μετά τη χαλάρωση των περιορισμών της πανδημίας αποτρέπεται καθώς τα νοικοκυριά ανησυχούν όλο και περισσότερο για το αυξανόμενο κόστος ζωής, πράγμα που σημαίνει ότι οι διακριτικές δαπάνες εκτρέπονται στα βασικά», είπε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος επιχειρήσεων της S&P Global.

«Ταυτόχρονα, οι επιχειρηματικές δαπάνες μειώνονται από την αυξημένη προσοχή και την αποστροφή του κινδύνου εν μέσω των πιο δύσκολων οικονομικών προοπτικών».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v