Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρία χρόνια υψηλού πληθωρισμού αναμένουν οι καταναλωτές της ευρωζώνης

Εγιναν πιο απαισιόδοξοι για την οικονομία και τις ανατιμήσεις, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Εκτιμάται ότι θα είναι προσεκτικοί με τις δαπάνες τους.

Τρία χρόνια υψηλού πληθωρισμού αναμένουν οι καταναλωτές της ευρωζώνης

Οι καταναλωτές της ευρωζώνης γίνονται όλο και πιο απαισιόδοξοι για την οικονομία ενώ αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από το 2% για τα επόμενα τρία χρόνια, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, στην τελευταία της μηνιαία έρευνα για τις προσδοκίες των καταναλωτών της ευρωζώνης, η ΕΚΤ διαπίστωσε ότι τον Ιούνιο τα νοικοκυριά ανέμεναν πληθωρισμό για τα επόμενα τρία χρόνια κατά μέσο όρο στο 4,6%, αυξημένο κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες από ό,τι περίμεναν τον προηγούμενο μήνα.

Η ΕΚΤ αγωνίζεται να διατηρήσει τον πληθωρισμό σε χαμηλά επίπεδα και τον περασμένο μήνα αύξησε τα επιτόκια για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία κατά 50 μονάδες βάσης. Οι αγορές αναμένουν ότι η τράπεζα θα αυξήσει ξανά τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο.

Με βάση 14.000 ερωτηθέντες καταναλωτές, η έκθεση ανέφερε ότι ο μέσος αντιληπτός ρυθμός πληθωρισμού τους τελευταίους 12 μήνες ανήλθε στο 7,2% από 6,6% τον Μάιο, ενώ η μέση προσδοκία για τον πληθωρισμό τους επόμενους 12 μήνες αυξήθηκε στο 5,0%.

«Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό τα επόμενα τρία χρόνια αυξήθηκαν επίσης αισθητά στο 2,8%, από 2,5% τον Μάιο». Οι καταναλωτές αναμένουν επίσης ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 1,3% τους επόμενους 12 μήνες, χειρότερα από ό,τι προέβλεπαν τον Μάιο. Ως αποτέλεσμα, οι προσδοκίες τους για την ανεργία, τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων και τις τιμές των κατοικιών επιδεινώθηκαν.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι καταναλωτές της ευρωζώνης είναι πιθανό να είναι προσεκτικοί με τις δαπάνες τους επόμενους μήνες, καθώς ανησυχούν για την οικονομική απόδοση της περιοχής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v