Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χτύπημα €260 δισ. στη γερμανική οικονομία από πόλεμο και ενέργεια

Το ΑΕΠ θα είναι 1,7% χαμηλότερο την επόμενη χρονιά, ενώ θα υπάρχουν 240.000 λιγότερα άτομα στην απασχόληση. Ποιο είναι το ακόμη χειρότερο σενάριο.

Χτύπημα €260 δισ. στη γερμανική οικονομία από πόλεμο και ενέργεια

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, πρόκειται να χάσει περισσότερα από 260 δισ. ευρώ σε προστιθέμενη αξία έως το 2030 λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των υψηλών τιμών της ενέργειας, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Έρευνας για την Απασχόληση.

Το ΑΕΠ της Γερμανίας θα είναι 1,7% χαμηλότερο το επόμενο έτος ενώ θα υπάρχουν 240.000 λιγότερα άτομα στην απασχόληση. Αυτή η πτώση της απασχόλησης αναμένεται να διατηρηθεί μέχρι το 2026, όταν αρχίσουν τα επεκτατικά μέτρα με το ινστιτούτο να προβλέπει ότι έως το 2030, 60.000 περισσότεροι άνθρωποι θα απασχολούνται από ό,τι τώρα.

Οπως μεταδίδει ο Guardian, ένας από τους μεγάλους χαμένους είναι ο κλάδος της φιλοξενίας, ο οποίος επλήγη σκληρά από την πανδημία και θα νιώσει την πίεση από τις χαμηλότερες καταναλωτικές δαπάνες. Οι κλάδοι που στηρίζονται στην Ενέργεια, όπως η χημική βιομηχανία και η παραγωγή μετάλλων, είναι επίσης από τους περισσότερο επηρεασμένους.

Η μελέτη ανέφερε ότι εάν οι τιμές της ενέργειας, οι οποίες έχουν εκτοξευθεί κατά 160% μέχρι στιγμής, διπλασιαστούν ξανά, η οικονομική παραγωγή της Γερμανίας το 2023 θα ήταν σχεδόν 4% χαμηλότερη από ό,τι θα ήταν χωρίς τον πόλεμο και τις αρνητικές επιπτώσεις του. Σύμφωνα με αυτές τις παραδοχές, 660.000 λιγότερα άτομα θα απασχολούνταν μετά από τρία χρόνια και 60.000 λιγότερα μέχρι το 2030.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v