Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mπάιντεν: Ενδείξεις αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού

Η κατατάσταση στο μέτωπο του πληθωρισμού βελτιώνεται διαμήνυσε ο Τζο Μπάιντεν μετά τα καλύτερα των αναμενομένων στοιχεία για τον Ιούλιο.

Mπάιντεν: Ενδείξεις αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Τετάρτη ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός μπορεί να έχει αρχίσει να αποκλιμακώνεται μετά τα στοιχεία για την πορεία των τιμών τον Ιούλιο. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Μπάιντεν τόνισε παραμένουν οι αντίθετοι άνεμοι αλλά η κατάσταση βελτιώνεται. 

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 8,5% τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούλιο του περασμένου έτους.Σε μηνιαία βάση ο δείκτης παρέμεινε αμετάβλητος.Οι τιμές της ενέργειας διολίσθησαν 4,6% και της βενζίνης 7,7%.

Ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας, σημείωσε άνοδο 5,9% σε ετήσια βάση και 0,3% σε μηνιαία.

Οι αναλυτές προέβλεπαν μηνιαία άνοδο του πληθωρισμού κατά 0,2% και κατά 8,7% σε ετήσια βάση, ενώ για τον δομικό πληθωρισμό ανέμεναν ότι θα ενισχυθεί 0,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και κατά 6,1% σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο ο δείκτης τιμών καταναλωτή είχε αυξηθεί κατά 9,1% σε ετήσια βάση, επίπεδο που ήταν το υψηλότερο των τελευταίων 41 ετών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v