Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συρρικνώθηκε η βρετανική οικονομία το δεύτερο τρίμηνο

Το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση το δεύτερο τρίμηνο του έτους - ήταν ωστόσο λιγότερο από τη συρρίκνωση 0,3% που ανέμεναν οι αναλυτές. Το πρώτο τρίμηνο είχε αυξηθεί κατά 0,8%.

Συρρικνώθηκε η βρετανική οικονομία το δεύτερο τρίμηνο

Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2022, καθώς η κρίση κόστους ζωής της χώρας χτυπάει τη χώρα.

Οπως μεταδίδει το CNBC, τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση το δεύτερο τρίμηνο του έτους - ήταν ωστόσο λιγότερο από τη συρρίκνωση 0,3% που ανέμεναν οι αναλυτές. Το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς είχε αυξηθεί κατά 0,8%.

Τον Ιούνιο το ΑΕΠ κατηφόρισε κατά 0,6% σε μηνιαία βάση, έναντι πρόβλεψης για πτώση κατά 1,3%.

Πτώση κατέγραψε και η βιομηχανική παραγωγή - υποχώρησε 0,9% σε μηνιαία βάση τον Ιούνιο. Το δεύτερο τρίμηνο, το εμπορικό έλλειμμα αγαθών αυξήθηκε κατά £1,5 δισ. στα 62,6 δισ., με τις εισαγωγές να αυξάνονται κατά 12,2 δισ. στερλίνες ή 8,3%, και τις εξαγωγές να κινούνται ανοδικά κατά £10,7 δισ. ή 12,4%.

Την περασμένη εβδομάδα, η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποίησε ότι αναμένει πως η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα εισέλθει στη μεγαλύτερη σε διάρκεια ύφεση από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση το τέταρτο τρίμηνο. Ο πληθωρισμός, εν τω μεταξύ, προβλέπεται να κορυφωθεί πάνω από το 13% τον Οκτώβριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v