Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεκινά πωλήσεις πετρελαίου παρακάμπτοντας τη Ρωσία το Καζακστάν

Εναλλακτικές οδούς για το πετρέλαιό του αναζητά το Καζακστάν μετά την απειλή ρωσικού δικαστηρίου να κλείσει τον αγωγό CPC που στέλνει τον «μαύρο χρυσό» στη Μαύρη Θάλασσα. Πώς αλλάζει ο ενεργειακός «χάρτης».

Ξεκινά πωλήσεις πετρελαίου παρακάμπτοντας τη Ρωσία το Καζακστάν

Το Καζακστάν αναμένεται να διαθέσει μέρος του αργού πετρελαίου του μέσω του μεγαλύτερου αγωγού πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν από τον Σεπτέμβριο, καθώς η χώρα αναζητά εναλλακτικές λύσεις σε μια διαδρομή που η Ρωσία απειλεί να κλείσει, ανέφεραν στο Reuters τρεις πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Οι εξαγωγές πετρελαίου του Καζακστάν αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 1% των παγκόσμιων προμηθειών, ή περίπου 1,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd).

Για 20 χρόνια, στέλνονται μέσω του αγωγού CPC στο ρωσικό λιμάνι Novorossiisk της Μαύρης Θάλασσας, το οποίο παρέχει πρόσβαση στην παγκόσμια αγορά.

Τον Ιούλιο, ρωσικό δικαστήριο απείλησε να κλείσει το CPC, ωθώντας την κυβέρνηση του Καζακστάν και τους μεγάλους ξένους παραγωγούς να συνάψουν προληπτικές συμβάσεις με άλλες χώρες. 

Καμία από τις εναλλακτικές λύσεις δεν είναι τόσο πρακτική όσο ο αγωγός CPC, αυξάνοντας τον κίνδυνο περαιτέρω αστάθειας στις αγορές ενέργειας.

Λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, οι διεθνείς τιμές του αργού έφτασαν σε υψηλά 14 ετών και οι τιμές παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα, πάνω από μια μέση τιμή 100 δολαρίων το βαρέλι τον Ιούλιο.

Πηγή με άμεση γνώση του θέματος είπε ότι η κρατική εταιρεία πετρελαίου του Καζακστάν Kazmunaigaz (KMG) βρισκόταν σε προχωρημένες συζητήσεις με τον εμπορικό βραχίονα της κρατικής εταιρείας SOCAR του Αζερμπαϊτζάν για τη διάθεση 1,5 εκατομμυρίου τόνων αργού πετρελαίου ετησίως μέσω του αζερικού αγωγού που παραδίδει πετρέλαιο στο λιμάνι Τζεϊχάν της Τουρκίας στη Μεσόγειο.

Με λίγο πάνω από 30.000 βαρέλια την ημέρα, ο όγκος του πετρελαίου είναι μηδαμινός σε σύγκριση με τα συνηθισμένα 1,3-1,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα bpd που ρέουν μέσω του αγωγού CPC.

Η τελική σύμβαση πρόκειται να υπογραφεί στα τέλη Αυγούστου με τις ροές μέσω του αγωγού Μπακού-Τιφλίδα-Τσεϊχάν (BTC) να ξεκινούν ένα μήνα αργότερα, είπε η πηγή.

Άλλοι 3,5 εκατομμύρια τόνοι αργού πετρελαίου από το Καζακστάν θα μπορούσαν να αρχίσουν να ρέουν το 2023 μέσω ενός άλλου αζερικού αγωγού προς το λιμάνι Σούψα της Γεωργίας στη Μαύρη Θάλασσα, ανέφεραν στο πρακτορείο δύο πηγές.

Σε συνδυασμό με τις ροές μέσω BTC, ο όγκος θα ισοδυναμούσε με λίγο περισσότερο από 100.000 βαρέλια την ημέρα, ή το 8% των ροών μέσω του CPC.

Η συνεργασία με το Αζερμπαϊτζάν θα επιτρέψει στο Καζακστάν να παρακάμψει τα ρωσικά εδάφη. Τον περασμένο μήνα, η BP του Αζερμπαϊτζάν είπε ότι θα στρέψει τις ροές πετρελαίου εκτός του αγωγού Baku-Supsa, στον μεγαλύτερο αγωγό BTC.

Ωστόσο, η νέα διαδρομή του BTC σημαίνει ότι το Καζακστάν θα πρέπει να βασιστεί σε έναν στόλο μικρών δεξαμενόπλοιων για να μεταφέρει το πετρέλαιο του μέσω Κασπίας Θάλασσας στο Μπακού, από το λιμάνι στο Ακτάου που έχει περιορισμένες δυνατότητες, τόνισαν οι ίδιες πηγές. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v