Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρίση στην ευρωπαϊκή αγορά γραφείων

Πρώτη φορά από το 2007 το κόστος εξυπηρέτησης δανεισμού υπερβαίνει τα έσοδα από τα ενοίκια σύμφωνα με την Bank of America. Πονοκέφαλος η αναχρηματοδότηση.

Κρίση στην ευρωπαϊκή αγορά γραφείων

Η ευρωπαϊκή αγορά γραφείων αντιμετωπίζει τις πιο δύσκολες συνθήκες από την εποχή της οικονομικής κρίσης, προειδοποιούν οι ειδικοί, καθώς η αύξηση των επιτοκίων και του κόστους κατασκευής απειλούν να πνίξουν την ανάκαμψή της από την πανδημία.

Τα υψηλότερα επιτόκια και οι ευρύτερες οικονομικές συνθήκες οδήγησαν το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους των ιδιοκτητών γραφείων πάνω από τα έσοδα από τα ενοίκια που λαμβάνουν, για πρώτη φορά από το 2007, σύμφωνα με ανάλυση της Bank of America.

Το γεγονός ήδη μειώνει τις επενδύσεις στον τομέα και θα μπορούσε να προκαλέσει πίεση σε εταιρείες γραφείου με υψηλή μόχλευση, σημειώνουν οι FΤ.

Τα αυξανόμενα βασικά επιτόκια έχουν προσθέσει στο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους των ιδιοκτητών γραφείων. Αλλά αυτή είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου, σύμφωνα με τον Marc Mozzi, αναλυτή ακινήτων στην BofA. «Όταν οι άνθρωποι μιλούν για επιτόκια, αυτά αντιπροσωπεύει μόνο το ένα τέταρτο του κόστους δανεισμού για τις ευρωπαϊκές εταιρείες ακινήτων. Το πιστωτικό spread είναι το κρυφό μέρος του παγόβουνου», είπε ο Mozzi, αναφερόμενος στο πόσο περισσότερα πρέπει να πληρώσει μια εταιρεία για να δανειστεί σε σύγκριση με το δημόσιο.

Τους τελευταίους 12 μήνες, τα πιστωτικά περιθώρια έχουν διπλασιαστεί για τις εταιρείες ακινήτων που είναι εισηγμένες στο Ηνωμένο Βασίλειο και σχεδόν τριπλασιάστηκαν για τους ευρωπαϊκούς ομίλους, σύμφωνα με υπολογισμούς της BofA, υποδεικνύοντας ότι οι επενδυτές ομολόγων ανησυχούν όλο και περισσότερο για την πιστοληπτική ικανότητα των εταιρειών.

Η αγορά γραφείων είχε ξεκινήσει ανοδικά τη χρονιά, αλλά έκτοτε έχει βυθιστεί. Στο Λονδίνο, η αξία των συμφωνιών που ολοκληρώθηκαν το πρώτο τρίμηνο του έτους ήταν 105% πάνω από τον μέσο όρο της δεκαετίας. αλλά το δεύτερο τρίμηνο 27% κάτω από αυτό το επίπεδο, σύμφωνα με τον Mark Ridley, επικεφαλής του κτηματομεσιτικού γραφείου Savills.

Στελέχη λένε ότι η πίεση θα μπορούσε να αυξηθεί όταν οι αγοραστές πρέπει να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος που ανέλαβαν για να αγοράσουν κτίρια.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v