Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αέριο για 2,5 μήνες θα έχει η Γερμανία στο... καλό σενάριο

Ακόμη και αν πιαστεί ο στόχος της Γερμανίας να είναι πλήρης οι αποθήκες της κατά 95% έως τον Νοέμβριο, αυτό θα κάλυπτε μόνο περίπου 2,5 μήνες ζήτησης, αν σταματήσει τελείως η ροή από Ρωσία.

Αέριο για 2,5 μήνες θα έχει η Γερμανία στο... καλό σενάριο

Οι αποθήκες φυσικού αερίου της Γερμανίας μπορεί να γεμίζουν γρηγορότερα από το κανονικό, αλλά η χώρα θα εξακολουθεί να αγωνίζεται να εξασφαλίσει αρκετά καύσιμα για να ξεπεράσει τον επερχόμενο χειμώνα.

Ακόμη και αν πιαστεί ο στόχος της Γερμανίας να είναι πλήρης οι αποθήκες της κατά 95% έως τον Νοέμβριο, αυτό θα κάλυπτε μόνο περίπου 2-1/2 μήνες ζήτησης για θέρμανση, βιομηχανία και ηλεκτρική ενέργεια, εάν η Ρωσία διακόψει πλήρως τις προμήθειες, σύμφωνα με τον Klaus Mueller, πρόεδρο της Federal Network Agency, ρυθμιστή ενέργειας της χώρας. Τα αποθέματα είναι σήμερα 77% γεμάτα, δύο εβδομάδες μπροστά από το χρονοδιάγραμμα.

Η Γερμανία είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο. Η κυβέρνηση προτρέπει για χαμηλότερη κατανάλωση, προειδοποίησε για δελτίο και αυτή την εβδομάδα επέβαλε φόρο στη χρήση φυσικού αερίου.

«Είμαστε λίγο πιο γρήγοροι από ό,τι ήμασταν στο παρελθόν όσον αφορά την πλήρωση του αποθηκευτικού χώρου, αλλά δεν είναι σημάδι ότι μπορούμε να χαλαρώσουμε», είπε ο Mueller σε συνέντευξή του την Τρίτη. «Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό αυτό ως ώθηση. Ας το συνεχίσουμε.»

Με τον κίνδυνο ενός πιο δροσερού από το κανονικό φθινόπωρο και την πιθανότητα περαιτέρω διαταραχών του εφοδιασμού, ο στόχος που έχει επιβάλει η κυβέρνηση να πληρωθούν οι χώροι αποθήκευσης κατά 85% έως τον Οκτώβριο θα μπορούσε να είναι δύσκολος, είπε ο Mueller. Η επίτευξη του στόχου του Νοεμβρίου του 95% φαίνεται «δύσκολο να επιτευχθεί», επειδή ορισμένες τοποθεσίες αποθήκευσης απαιτούν περισσότερο χρόνο για να γεμίσουν, είπε.

«Δεν μπορώ να σας υποσχεθώ ότι όλες οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης στη Γερμανία θα είναι γεμάτες κατά 95% τον Νοέμβριο, ακόμη και υπό καλές συνθήκες προσφοράς και ζήτησης», είπε ο Mueller. «Στο καλύτερο σενάριο, τα τρία τέταρτα από αυτές θα πετύχουν τον στόχο».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v