Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πονοκέφαλος για τη Ρωσία οι εξαγωγές σιτηρών

Σε επίπεδα ρεκόρ κινείται η παραγωγή στη χώρα, όμως υπάρχουν δυσκολίες στην αποστολή των προϊόντων στις διεθνείς αγορές. Γνωστά και τα προβλήματα στην Ουκρανία.

Πονοκέφαλος για τη Ρωσία οι εξαγωγές σιτηρών

Ο κορυφαίος εξαγωγέας σιταριού, η Ρωσία, αγωνίζεται να διαθέσει στην αγορά τη συγκομιδή ρεκόρ της.

Ο καλός καιρός βοήθησε να αυξηθεί πολύ η παραγωγή και αναμένονταν ότι παράλληλα θα αυξάνονταν και τα φορτία που θα κατευθύνονταν στις διεθνείς αγορές. Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη. Οι ρωσικές εξαγωγές σιταριού τον Ιούλιο και τον Αύγουστο υπολογίζονται σε 5,8 εκατομμύρια τόνους ή 28% χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία SovEcon. Η Ρωσική Ένωση Σιτηρών ανέφερε επίσης ότι οι πωλήσεις υστερούν σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν, όταν η χώρα είχε πολύ μικρότερη σοδειά. 

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν έχει προκαλέσει κυρώσεις στο εμπόριο τροφίμων και γεωργίας. Ωστόσο, έχει δημιουργήσει περιορισμούς, με ορισμένες τράπεζες και ναυτιλιακές εταιρείες να επιλέγουν να αποφύγουν την περιοχή.

Οι πωλήσεις σιταριού από την Ουκρανία βρίσκονται επίσης μόλις στο ένα τρίτο του κανονικού, αν και ένας διάδρομος εξαγωγής σιτηρών που άνοιξε πρόσφατα μέσω της Μαύρης Θάλασσας θα μπορούσε τελικά να επιταχύνει τον ρυθμό των αποστολών. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v