Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Βομβαρδίζει» τα σύννεφα η Κίνα για να φέρει... βροχή

Περιοχές της χώρας αντιμετωπίζουν το χειρότερο κύμα καύσωνα που έχει καταγραφεί. Απειλείται η ασφάλεια πόσιμου νερού αλλά και η αγροτική παραγωγή.

«Βομβαρδίζει» τα σύννεφα η Κίνα για να φέρει... βροχή

Κινεζικά αεροπλάνα εκτοξεύουν ράβδους στον ουρανό για να φέρουν περισσότερες βροχοπτώσεις στον κρίσιμο ποταμό Γιανγκτσέ, ο οποίος έχει εν μέρει ξεραθεί, καθώς περιοχές της χώρας αντιμετωπίζουν το χειρότερο κύμα καύσωνα που έχει καταγραφεί.

Αρκετές περιοχές στον Γιανγκτσέ έχουν ξεκινήσει προγράμματα «τροποποίησης καιρού», αλλά με πολύ λεπτή κάλυψη νεφών, οι επιχειρήσεις σε ορισμένα μέρη της λεκάνης του ποταμού που πλήττονται από την ξηρασία παρέμειναν άκαρπες.

Οπως μεταδίδει το CNN το Υπουργείο Υδάτινων Πόρων ανέφερε σε ανακοίνωση ότι η ξηρασία σε όλη τη λεκάνη του ποταμού Γιανγκτσέ «επηρεάζει αρνητικά την ασφάλεια πόσιμου νερού καθώς και την ανάπτυξη των καλλιεργειών».

Χθες η επαρχία Χουμπέι της κεντρικής Κίνας έγινε η τελευταία που ανακοίνωσε ότι θα προσπαθούσε να προκαλέσει βροχή χρησιμοποιώντας ράβδους ιωδιούχου αργύρου για να προκαλέσει βροχοπτώσεις.

Οι ράβδοι ιωδιούχου αργύρου - οι οποίοι έχουν συνήθως μέγεθος τσιγάρου - εκτοξεύονται στα υπάρχοντα σύννεφα για να βοηθήσουν στο σχηματισμό κρυστάλλων πάγου. Οι κρύσταλλοι στη συνέχεια βοηθούν το σύννεφο να παράγει περισσότερη βροχή, καθιστώντας την περιεκτικότητά του σε υγρασία βαρύτερη και πιο πιθανό να απελευθερωθεί.

Η σπορά νεφών εφαρμόζεται στην πράξη από τη δεκαετία του 1940 και η Κίνα έχει το μεγαλύτερο πρόγραμμα στον κόσμο. Χρησιμοποίησε αυτή τη μέθοδο ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου το 2008 για να εξασφαλίσει ξηρό καιρό για τη διοργάνωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v