Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παραδόθηκαν στις φλόγες 700.000 εκτάρια γης σε όλη την Ευρώπη

Τι πλέον επιθετικές πυρκαγιές αντιμετωπίζει φέτος η Γηραιά Ηπειρο. Σχεδιασμοί της Κομισιόν για περισσότερα κονδύλια.

Παραδόθηκαν στις φλόγες 700.000 εκτάρια γης σε όλη την Ευρώπη

Οι δασικές πυρκαγιές κατέστρεψαν φέτος 700.000 εκτάρια δασών (σ.σ. ένα εκτάρι ισοδυναμεί με 10.000 τ.μ.) σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Από την έναρξη της συλλογής δεδομένων το 2006 δεν υπήρξαν τέτοιες επιθετικές πυρκαγιές στην περιοχή επισημαίνουν οι Financial Times. Η συνολική έκταση του δάσους που καταστράφηκε ανέρχεται πλέον σε σχεδόν τέσσερις φορές το μέγεθος του Μονακό.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι έστειλε 29 αεροσκάφη, οκτώ ελικόπτερα και 369 πυροσβέστες για την καταπολέμηση των πυρκαγιών σε τουλάχιστον δώδεκα χώρες της ΕΕ, με αυτές του Νότου να έχουν πληγεί περισσότερο.

Ο Janez Lenarčič, ευρωπαίος επίτροπος για τη διαχείριση κρίσεων, δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες παρακολουθούν την κατάσταση «επ' εικοσιτετράωρο μέσω του συντονιστικού κέντρου αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στις Βρυξέλλες και κινητοποιούν την απαραίτητη βοήθεια».

Η περίοδος δασικών πυρκαγιών διαρκεί συνήθως από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο, επομένως υπάρχει κίνδυνος για μεγαλύτερες καταστροφές. Αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι οι Βρυξέλλες σχεδίαζαν να χρηματοδοτήσουν περισσότερους πόρους πυρόσβεσης, όπως αεροσκάφη που θα τοποθετηθούν σε ολόκληρη την ΕΕ και θα τα λειτουργήσουν τα κράτη-μέλη όταν απαιτείται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v