Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνδυνος αποβιομηχάνισης για τη Γερμανία λόγω ενέργειας

Οι τιμές του ρεύματος και του φυσικού αερίου στη Γερμανία υπερδιπλασιάστηκαν σε μόλις δύο μήνες. Τα πρώτα σημάδια μειωμένης παραγωγής είναι ήδη ορατά.

Κίνδυνος αποβιομηχάνισης για τη Γερμανία λόγω ενέργειας

Η βιομηχανική καρδιά της Ευρώπης αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να δει μεγάλες μονάδες να φεύγουν εξαιτίας της έκρηξης του ενεργειακού κόστους. 

Οι τιμές του ρεύματος και του φυσικού αερίου στη Γερμανία υπερδιπλασιάστηκαν σε μόλις δύο μήνες, με την ηλεκτρική ενέργεια για το επόμενο έτος -σημείο αναφοράς για την ήπειρο- να ξεπερνά τα 540 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Πριν δύο χρόνια ήταν μόλις 40 ευρώ.

«Ο ενεργειακός πληθωρισμός είναι πολύ πιο δραματικός εδώ από ό,τι αλλού», δήλωσε ο Ralf Stoffels, διευθύνων σύμβουλος της BIW Isolierstoffe, κατασκευαστής εξαρτημάτων σιλικόνης για τις βιομηχανίες αυτοκινήτων, αεροδιαστημικής και συσκευών. «Φοβάμαι μια σταδιακή αποβιομηχάνιση της γερμανικής οικονομίας».

Το έθνος βασιζόταν στο φυσικό αέριο από τη Ρωσία για να τροφοδοτήσει τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και τα εργοστάσιά του, αλλά τώρα ετοιμάζεται για μια άνευ προηγουμένου πρόκληση: να κρατήσει τα φώτα αναμμένα και τις επιχειρήσεις να λειτουργούν αφού η Ρωσία μείωσε τις παραδόσεις. Προσωρινές διακοπές λειτουργίας λόγω υψηλών τιμών έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν, με την παραγωγή λιπασμάτων και χάλυβα να περιορίζεται τον Δεκέμβριο και τον Μάρτιο.

Τώρα τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, σημειώνει το Bloomberg. Η τιμή του αερίου για τον επόμενο μήνα διαμορφώθηκε χθες σε υψηλό ρεκόρ των 241 ευρώ ανά μεγαβατώρα, περίπου 11 φορές υψηλότερα από το συνηθισμένο αυτή την εποχή.

«Οι τιμές επιβαρύνουν βαριά πολλές εταιρείες έντασης ενέργειας που ανταγωνίζονται διεθνώς», δήλωσε ο Matthias Ruch, εκπρόσωπος της Evonik Industries AG, του δεύτερου μεγαλύτερου παραγωγού χημικών στον κόσμο με εργοστάσια σε 27 χώρες.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η βιομηχανική θέση της Γερμανίας υποχωρεί. Τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους, ο όγκος των εισαγωγών χημικών αυξήθηκε κατά περίπου 27% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία που αναλύθηκαν από την εταιρεία συμβούλων Oxford Economics. Ταυτόχρονα, η παραγωγή χημικών μειώθηκε.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Γερμανία πρόκειται να έχει τη χειρότερη επίδοση στην Ομάδα των Επτά εθνών φέτος λόγω της εξάρτησης της βιομηχανίας από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ο μεγαλύτερος παραγωγός χαλκού της Ευρώπης, η Aurubis AG με έδρα το Αμβούργο, στοχεύει να ελαχιστοποιήσει τη χρήση φυσικού αερίου και να μετακυλήσει το κόστος ενέργειας στους πελάτες, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Roland Harings στις 5 Αυγούστου. 

Η εταιρεία συσκευασίας Delkeskamp Verpackungswerke σχεδιάζει να κλείσει μια χαρτοποιία στη βόρεια πόλη Nortrup λόγω του υψηλού κόστους ενέργειας, με 70 εργαζόμενους να χάνουν τις δουλειές τους.

Μια παρατεταμένη άνοδος των τιμών της ενέργειας μπορεί να μεταμορφώσει το οικονομικό τοπίο της ηπείρου, δήλωσε ο Simone Tagliapietra, ανώτερος συνεργάτης του think tank Bruegel που εδρεύει στις Βρυξέλλες. «Ορισμένες βιομηχανίες θα υποστούν σοβαρή πίεση και θα πρέπει να επανεξετάσουν την παραγωγή τους στην Ευρώπη», είπε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v