Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πούτιν σε Μακρόν: Κίνδυνος μεγάλης καταστροφής στη Ζαπορίζια

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη να σταλεί αντιπροσωπεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας στον πυρηνικό σταθμό. Πού διαφώνησαν.

Πούτιν σε Μακρόν: Κίνδυνος μεγάλης καταστροφής στη Ζαπορίζια

Την κατάσταση στην Ουκρανία συζήτησαν τηλεφωνικά Βλαντιμίρ Πούτιν και Εμανουέλ Μακρόν, με πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Ο Ρώσος πρόεδρος, μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία, επισήμανε στον Γάλλο ομόλογό του ότι τα ουκρανικά χτυπήματα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, όπου στρατοπεδεύουν Ρώσοι, εγκυμονούν τον κίνδυνο καταστροφής μεγάλης κλίμακας. Επίσης, πρόσθεσε ότι παραμένουν τα εμπόδια στις ρωσικές εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων και στην πρόσβασή τους στις παγκόσμιες αγορές.

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι ο συστηματικός βομβαρδισμός του εδάφους στον πυρηνικό σταθμό από τον ουκρανικό στρατό δημιουργεί τον κίνδυνο μιας καταστροφής μεγάλης κλίμακας, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μόλυνση τεράστιων περιοχών από ραδιενέργεια», ανέφερε το Κρεμλίνο. 

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τους κινδύνους ασφαλείας που απορρέουν από την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό, ανέφερε το Ελιζέ, εξ ου και το τηλεφώνημα στον Πούτιν.

Οι δύο ηγέτες τόνισαν την ανάγκη να σταλεί αντιπροσωπεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στον σταθμό και συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας τους ώστε να ευοδωθεί η εν λόγω κίνηση. Ωστόσο, ο Πούτιν δήλωσε ανοιχτός στην πρόταση εφόσον η αντιπροσωπεία βρεθεί στη Ζαπορίζια μέσω ρωσικού εδάφους, ενώ ο Μακρόν ζητά η αποστολή να ταξιδέψει μέσω Ουκρανίας.

Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται ότι βομβάρδισαν τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης, τον οποίο κατέλαβε η Ρωσία τον Μάρτιο, αλλά εξακολουθεί να λειτουργεί από Ουκρανούς τεχνικούς. Μόνο δύο από τους έξι αντιδραστήρες της εγκατάστασης λειτουργούν, γράφει το Reuters.

Ο φορέας εκμετάλλευσης πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας δήλωσε ότι υποπτεύεται πως η Μόσχα σχεδιάζει να αποσυνδέσει τον πυρηνικό σταθμό από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας και να τον συνδέσει με το ρωσικό, σε μια πολύπλοκη επιχείρηση που το Κίεβο λέει ότι επίσης θα μπορούσε να προκαλέσει καταστροφή. Κάτι τέτοιο θα ήταν απαράδεκτο, τονίζει σε ανακοίνωσή της η γαλλική προεδρία.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v