Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευλογιά πιθήκων: Αλλάζει ο τρόπος εμβολιασμού γιατί δεν φτάνουν οι δόσεις

Πενταπλάσιοι θα μπορέσουν να εμβολιαστούν με τον διαδερμικό τρόπο έγχυσης που ενέκρινε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, «όσο τα αποθέματα παραμένουν περιορισμένα». Τα οφέλη και ο κίνδυνος.

Ευλογιά πιθήκων: Αλλάζει ο τρόπος εμβολιασμού γιατί δεν φτάνουν οι δόσεις

Μια νέα τεχνική έγχυσης του εμβολίου κατά της ευλογιάς των πιθήκων, που θα επιτρέψει την ανοσοποίηση περισσότερων ανθρώπων και επομένως θα αποτρέψει μια ενδεχόμενη έλλειψη στις διαθέσιμες δόσεις, ενέκρινε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA).

Στις ευρωπαϊκές χώρες μπορεί στο εξής να γίνεται η ένεση με το εμβόλιο Imvanex ακριβώς κάτω από το ανώτερο στρώμα του δέρματος (διαδερμικά), και όχι βαθύτερα (υποδόρια) όπως γίνεται σήμερα, κι έτσι να χορηγείται μόνο το ένα πέμπτο της δόσης, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο EMA.

Αυτή η τεχνική, που χρησιμοποιεί μια πιο αδύναμη δόση εμβολίου, παράγει την ίδια ανοσία και ισοδύναμο επίπεδο αντισωμάτων σε σύγκριση με την άλλη μέθοδο, όμως ο κίνδυνος ερεθισμού του δέρματος είναι μεγαλύτερος, προειδοποίησε ο οργανισμός με έδρα το Άμστερνταμ.

«Οι εθνικές αρχές μπορούν να αποφασίσουν, ως προσωρινό μέτρο, να χρησιμοποιήσουν το Imvanex με διαδερμική ένεση σε πιο αδύναμη δόση, προκειμένου να προστατευτούν οι άνθρωποι που κινδυνεύουν κατά την τρέχουσα επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων, όσο τα αποθέματα του εμβολίου παραμένουν περιορισμένα», ανέφερε ο EMA.

Η Ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για θέματα υγείας Στέλλα Κυριακίδου υπογράμμισε πως η εν λόγω έγκριση αποτελεί «εξαιρετικά σημαντική απόφαση, διότι επιτρέπει τον εμβολιασμό πενταπλάσιου αριθμού ανθρώπων με τα αποθέματα εμβολίου που διαθέτουμε τώρα».

«Διασφαλίζει καλύτερη πρόσβαση στον εμβολιασμό για όλους όσους που διατρέχουν κίνδυνο, καθώς και για τους επαγγελματίες υγείας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v