Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γάζα: Η Χαμάς εκτέλεσε 5 Παλαιστίνιους θανατοποινίτες

Οι δύο ήταν κατάσκοποι υπέρ του Ισραήλ για πολλά χρόνια, ανακοίνωσε η οργάνωση. Διαμαρτυρίες από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Γάζα: Η Χαμάς εκτέλεσε 5 Παλαιστίνιους θανατοποινίτες

Οι ισλαμιστές της Χαμάς που κυβερνούν τη Γάζα εκτέλεσαν πέντε Παλαιστίνιους, δύο εκ των οποίων με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ του Ισραήλ από το 2015 και το 2009, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών του θύλακα σύμφωνα με το Reuters

Οι εκτελέσεις πραγματοποιήθηκαν τα ξημερώματα της Κυριακής, δι' απαγχονισμού ή τυφεκισμού, και ήταν οι πρώτες στα παλαιστινιακά εδάφη από το 2017. Παλαιότερες περιπτώσεις εκτέλεσης θανατικής ποινής στη Γάζα είχαν επικριθεί από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η ανακοίνωση του υπουργείου δεν παρείχε πλήρη ονόματα και στοιχεία για κανέναν από τους καταδικασθέντες. Τρεις είχαν καταδικαστεί για φόνο, ενώ οι δύο καταδικασθέντες κατάσκοποι, ηλικίας 44 και 54 ετών, είχαν δώσει στο Ισραήλ πληροφορίες που οδήγησαν στη δολοφονία Παλαιστινίων, ανέφερε η Χαμάς.

«Η εκτέλεση πραγματοποιήθηκε μετά την ολοκλήρωση όλων των νόμιμων διαδικασιών. Οι αποφάσεις ήταν οριστικές και αμετάκλητες, με υποχρεωτική εφαρμογή, ενώ σε όλους τους καταδικασθέντες παραχωρήθηκαν πλήρη δικαιώματα υπεράσπισης", ανέφερε η δήλωση.

Παλαιστινιακές και διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταδικάσει τη θανατική ποινή προτρέποντας τη Χαμάς και την Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία ασκεί περιορισμένη αυτοδιοίκηση στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη, να τερματίσουν την πρακτική.

Ο παλαιστινιακός νόμος λέει ότι ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς έχει τον τελευταίο λόγο για το εάν μπορούν να πραγματοποιηθούν εκτελέσεις. Αλλά η διακυβέρνησή δεν απολαμβάνει ιδιαίτερη ισχύ στη Γάζα.

Το Παλαιστινιακό Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (PCHR) καταδίκασε τις εκτελέσεις, αναφέροντας ότι από τότε που η Χαμάς ανέλαβε τον έλεγχο της Γάζας, τα δικαστήριά της έχουν καταδικάσει περίπου 180 Παλαιστίνιους σε θάνατο και έχουν εκτελέσει 33 μέχρι στιγμής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v