Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς διαβάζουν οκτώ επενδυτικές τράπεζες τις προθέσεις Λαγκάρντ

Η «ιστορική» αύξηση επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 75 μονάδες βάσης και τι θα ακολουθήσει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μεγάλων οίκων. Πώς αναμένεται να ξεδιπλωθεί η στρατηγική της κεντρικής τράπεζας στη μάχη για τον έλεγχο του πληθωρισμού.

Πώς διαβάζουν οκτώ επενδυτικές τράπεζες τις προθέσεις Λαγκάρντ

Το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια κατά άλλες 75 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίασή της τον Οκτώβριο, προκειμένου να διαχειριστεί τον πληθωρισμό ρεκόρ ενώ οι οικονομικές προοπτικές θολώνουν, προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν οι οικονομολόγοι.

Η Goldman Sachs, η Nordea, η Credit Suisse και η BNP Paribas είναι μεταξύ των τραπεζών που προβλέπουν πως θα επαναληφθεί η «ιστορική» κίνηση της Πέμπτης όταν συνεδριάσει εκ νέου το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, σε επτά εβδομάδες. Άλλοι, όπως η Morgan Stanley, βλέπουν μια μετριοπαθέστερη αύξηση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, μεταδίδει το Βloomberg.

Η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ χαρακτήρισε την πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ ως «σημαντικό βήμα» προς μια αλλαγή στη νομισματική πολιτική που θα φέρει περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων «στις επόμενες αρκετές συνεδριάσεις». Τα ποια βήματα θα γίνουν θα «εξαρτάται από τα εκάστοτε δεδομένα, ενώ θα ακολουθηθεί μια προσέγγιση meeting-by-meeting», δηλαδή βλέποντας και κάνοντας, είπε.

Ακολουθεί μια σύνοψη του τι προβλέπουν τώρα οι τράπεζες:

Goldman Sachs

Βάσει όσων δήλωσε στη συνέντευξή της η Λαγκάρντ, «οι οικονομικές συνθήκες υποδηλώνουν ταχεία σύσφιξη στις επερχόμενες συναντήσεις».

«Πρώτον, η εικόνα του πληθωρισμού έχει επιδεινωθεί περαιτέρω και οι βασικοί δείκτες πληθωρισμού είναι πιθανό να αυξηθούν περισσότερο τους επόμενους μήνες. Δεύτερον, οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις έχουν αυξηθεί περαιτέρω, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των μισθών και των προσδοκιών για τον πληθωρισμό. Τρίτον, αναζητούμε άλλες κεντρικές τράπεζες που θα συνεχίσουν να συσφίγγουν άμεσα την πολιτική τους».

Nordea

«Η ΕΚΤ θα επιδιώξει να καλύψει τη διαφορά αφού έχει μείνει πίσω από τις πρόσφατες εξελίξεις στον πληθωρισμό. Η κεντρική τράπεζα συνεχίζει να έχει μια μάλλον αισιόδοξη προοπτική για την ανάπτυξη, επομένως θα είναι ενδιαφέρον να δούμε αν θα επικρατήσει η αποφασιστικότητα να συνεχιστούν οι μεγάλες αυξήσεις, καθώς η οικονομία εισέρχεται σε ύφεση».

Credit Suisse

«Αναμένουμε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν περιοριστικά για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Με δεδομένη την αποτυχία των παραδοσιακών μοντέλων να προβλέψουν την έκρηξη του πληθωρισμού, η ΕΚΤ πιθανότατα θα θέλει να δει πραγματική μείωση (πέρα από προβλέψεις) πριν αναθεωρήσει τη στάση της. Αυτό είναι απίθανο να πραγματοποιηθεί πριν από τα τέλη του 2023».

BNP Paribas

«Η αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ, η μεγαλύτερη αύξηση στην ιστορία της, αντανακλά και το υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού στην ιστορία της. Με απλά λόγια, ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός. Επιπλέον, τόσο η μεγάλη συμφωνία για την απόφαση όσο και η γλώσσα στη συνέντευξη τύπου στέλνουν ισχυρό μήνυμα για την αποφασιστικότητα του διοικητικού συμβουλίου να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο».

Morgan Stanley

«Η πρόεδρος δήλωσε ότι η πρόβλεψη των επόμενων βημάτων της ΕΚΤ, όπως εκφράζεται στην τιμολόγηση της αγοράς, «δεν ήταν ούτε απολύτως ακριβής αλλά ούτε και άστοχη υπό τις τρέχουσες συνθήκες». Αν και η δήλωση αναφέρεται σε υποθέσεις, προς το παρόν βλέπουμε ότι γενικά επιβεβαιώνει την προοπτική των επιτοκίων».

TD

Η ΕΚΤ παρείχε «σαφή καθοδήγηση» ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν «κατά τις επόμενες αρκετές συνεδριάσεις», ώστε να μειωθεί ο πληθωρισμός στα επίπεδα στόχου. Δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη για κανέναν: θα χρειαστεί αύξηση πάνω από το 0,75%».

«Προβλέπουμε ακόμη μια αύξηση πέραν των προτάσεων της προέδρου Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου, αλλά δεδομένου του πλαισίου λήψης αποφάσεων meeting-by-meeting της ΕΚΤ και της ευκολίας με την οποία έχει αποφύγει την καθοδήγηση στο παρελθόν, θα δίναμε λίγη βαρύτητα στο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμά της για αυξήσεις σ' αυτό το στάδιο».

Rabobank

«Η ΕΚΤ και οι αγορές έχουν υποτιμήσει συστηματικά τις πληθωριστικές πιέσεις φέτος και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό θα βελτιωθούν επαρκώς μέχρι το τέλος του έτους. Η πρόεδρος Λαγκάρντ παραδέχτηκε ότι «απέχουμε πολύ από ένα επιτόκιο που θα φέρει τον πληθωρισμό στο 2%,» υποδηλώνοντας ότι η ΕΚΤ ίσως δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να συνεχίσει να συσφίγγει την πολιτική την επόμενη χρονιά, ακόμη κι αν η οικονομία πέσει σε ύφεση όπως αναμένουμε. Αυτό δηλαδή που υποθέτει και η ΕΚΤ: η Λαγκάρντ τόνισε ότι το Συμβούλιο προσανατολίζεται σε αυξήσεις στις επόμενες αρκετές συνεδριάσεις».

Barclays

Η ΕΚΤ εξέδωσε «μια αρκετά γερακίσια δήλωση κατά την άποψή μας, υποδηλώνοντας την ανάγκη να προκληθεί μείωση της ζήτησης για να περιοριστούν οι πιέσεις στις τιμές. Ωστόσο, πρέπει να διαβαστεί στο πλαίσιο των βασικών προβλέψεων της ΕΚΤ για την ανάπτυξη, οι οποίες δεν περιλαμβάνουν συρρίκνωση του πραγματικού ΑΕΠ, όπως και οι προβλέψεις μας. Κατά την άποψή μας, η βασική πορεία ανάπτυξης είναι αισιόδοξη: ο επίμονος και αυξημένος πληθωρισμός και η αύξηση των τιμών φυσικού αερίου και των λογαριασμών ενέργειας για τις επιχειρήσεις έχει ήδη συσταλτική επίδραση στην κατανάλωση και τις επενδύσεις. Επίσης, οι νέες προβλέψεις δεν ενσωματώνουν την απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει επ' αόριστον τις ροές φυσικού αερίου μέσω Nord Stream 1 ούτε τις επί τα χείρω αναθεωρήσεις των υπηρεσιών PMI Αυγούστου, που δείχνουν συρρίκνωση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v