Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υφεση στην ευρωζώνη βλέπει πλέον η Fitch

«Τσεκούρι» στις εκτιμήσεις για την παγκόσμια ανάπτυξη από τον οίκο αξιολόγησης. Για «τέλεια καταιγίδα» κάνει λόγο ο βασικός οικονομολόγος της Fitch. Τι αναμένει από τις κεντρικές τράπεζες.

Υφεση στην ευρωζώνη βλέπει πλέον η Fitch

Η ευρωπαϊκή κρίση με το αέριο, ο υψηλός πληθωρισμός και η απότομη επιτάχυνση του ρυθμού σύσφιξης της παγκόσμιας νομισματικής πολιτικής επηρεάζουν σοβαρά τις οικονομικές προοπτικές, τονίζει η Fitch Ratings, προχωρώντας σε μεγάλη μείωση των προβλέψεών της για το παγκόσμιο ΑΕΠ.

Η Fitch αναμένει τώρα το παγκόσμιο ΑΕΠ να αυξηθεί κατά 2,4% το 2022 - αναθεωρημένο χαμηλότερα κατά 0,5% σε σχέση με τον Ιούνιο- και μόλις 1,7% το 2023 -με την πρόβλεψη να μειώνεται κατά 1 ποσοστιαία μονάδα. Η ευρωζώνη και το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται πλέον να εισέλθουν σε ύφεση αργότερα εντός του έτους και η Fitch προβλέπει ότι οι ΗΠΑ θα υποστούν ήπια ύφεση στα μέσα του 2023.

Η Fitch αναμένει ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 0,1% το 2023 -με τον οίκο να μειώνει την πρόβλεψή του κατά 2,2 ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιούνιο, αντανακλώντας τον αντίκτυπο της κρίσης φυσικού αερίου. Ο οίκος σημειώνει ότι αναμένει πλέον ανάπτυξη 1,7% στις ΗΠΑ φέτος και 0,5% το 2023, αναθεωρημένη προς τα κάτω κατά 1,2 μονάδες και 1 μονάδα, αντίστοιχα.

Ο οίκος αναθεωρεί χαμηλότερα και τις προβλέψεις για την ανάκαμψη της Κίνας, προβλέποντας άνοδο του ΑΕΠ κατά 2,8% φέτος και 4,5% το 2022, με πτωτικές αναθεωρήσεις κατά 0,9 και 0,8 ποσοστιαίες μονάδες, αντίστοιχα.

«Είχαμε μια τέλεια καταιγίδα για την παγκόσμια οικονομία τους τελευταίους μήνες, με την κρίση φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μια απότομη επιτάχυνση στις αυξήσεις επιτοκίων και μια βαθύτερη πτώση στις τιμές των ακινήτων στην Κίνα», δήλωσε ο Brian Coulton, κορυφαίος οικονομολόγος του οίκου. 

Η πρόβλεψη πλέον υποθέτει πλήρη ή σχεδόν πλήρη διακοπή του ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη. Παρά τις προσπάθειες της ΕΕ να βρει εναλλακτικές λύσεις, ο συνολικός εφοδιασμός φυσικού αερίου της ΕΕ θα μειωθεί σημαντικά, με επιπτώσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού των βιομηχανιών. Αυτές οι επιπτώσεις από την πλευρά της προσφοράς θα επιδεινωθούν περαιτέρω εάν επιβληθεί δελτίο για να αποφευχθούν οι άμεσες ελλείψεις φυσικού αερίου, βασικός κίνδυνος στη Γερμανία, υπογραμμίζει. 

Οι ευρωπαϊκές τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας έχουν σχεδόν δεκαπλασιαστεί λόγω της κρίσης. Μια απρόσκοπτη μετακύλιση στις τιμές λιανικής του αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να έχει τεράστιες επιπτώσεις στον πληθωρισμό. Ενδεικτικά, μια τριπλάσια έως τετραπλάσια άνοδος των τιμών λιανικής του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας θα προσθέσει πάνω από 15 ποσοστιαίες μονάδες στον δείκτη τιμών καταναλωτή. Τα μέτρα που σχεδιάζουν οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να έχουν σημαντικό δημοσιονομικό κόστος.

Ο υψηλός και επίμονος πληθωρισμός και οι αυξημένες βραχυπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό έχουν ωθήσει τη Fed, την Τράπεζα της Αγγλίας (BOE) και την ΕΚΤ σε πιο επιθετικές κινήσεις τους τελευταίους μήνες, με τα επιτόκια να αυξάνονται πολύ πιο γρήγορα από το αναμενόμενο.

Η Fed πλέον αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια στο 4% μέχρι το τέλος του έτους και να τα διατηρήσει εκεί μέχρι το 2023. Το επιτόκιο της ΕΚΤ αναμένεται να ανέλθει στο 2% έως τον Δεκέμβριο και της BOE στο 3,25% μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v