Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Αποφεύχθηκε απεργία στα τρένα, αύξηση μισθών 24%!

Ήταν μια «σκληρή, αμοιβαία επωφελής συμφωνία», ανέφερε το υπ. Εργασίας . «Το σιδηροδρομικό σύστημα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της αλυσίδας εφοδιασμού και μια διακοπή θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις». Η δήλωση ανακούφισης Μπάιντεν.

ΗΠΑ: Αποφεύχθηκε απεργία στα τρένα, αύξηση μισθών 24%!

Έκλεισε συμφωνία με τις ηγεσίες των βασικών συνδικάτων στους σιδηρόδρομους στις ΗΠΑ για γενναίες αυξήσεις μισθών απέναντι στην κούρσα του πληθωρισμού, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει απεργία στα τρένα που θα έβαζε σε κίνδυνο την ήδη διαταραγμένη εφοδιαστική αλυσίδα, αναγκάζονται κυβέρνηση και εργοδότες να τα βρούν με τους εργαζόμενους.

Η συμφωνία που είχε οδηγό το εμπορευματικό σκέλος των σιδηροδρόμων θα περάσει σε ψηφοφορία από τα συνδικάτα. Περιλαμβάνει αύξηση μισθού 24% σε διάστημα πέντε ετών, από το 2020 έως το 2024, με το 14,1% να τίθεται σε άμεση ισχύ, καθώς και πέντε ετήσιες πληρωμές 1.000 δολαρίων, δήλωσε η National Carriers’ Conference Committee, μεταδίδει το Bloomberg.

«Οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο θα λάβουν καλύτερες αμοιβές, βελτιωμένες συνθήκες εργασίας και βελτιωμένες πρόνοιες σχετικά με το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης: όλα αυτά τα κερδίζουν με τον κόπο τους», δήλωσε με ανακούφιση ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο παρά 5' έναρξης της απεργιακής κινητοποίησης που θα παρέλυε το εμπορευματικό σιδηροδρομικό δίκτυο της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.

Μετά από τον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων που κράτησε πάνω από 20 ώρες -- στους οποίους συμμετείχαν ο Τζο Μπάιντεν και άλλοι ανώτεροι υπάλληλοι -- οι εταιρείες και οι ηγεσίες των συνδικάτων που εκπροσωπούν πάνω από 60.000 εργαζόμενους, κατέληξαν σε μια προκαταρκτική συμφωνία εξισορρόπησης των αναγκών των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και της οικονομίας, ανέφερε το υπουργείο Εργασίας.

Ήταν μια «σκληρή, αμοιβαία επωφελής συμφωνία», ανέφερε . «Το σιδηροδρομικό μας σύστημα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της αλυσίδας εφοδιασμού και μια διακοπή θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις σε βιομηχανίες, ταξιδιώτες και οικογένειες σε ολόκληρη τη χώρα».

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εμφανίστηκε αισιόδοξος σήμερα ότι η κυβέρνησή του μπορεί να επιτύχει και σε άλλους τομείς μια συμφωνία όπως αυτή μεταξύ των σιδηροδρομικών εταιρειών και των συνδικάτων.

«Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να το κάνουμε και σε άλλους τομείς επίσης», είπε στους δημοσιογράφους.

Η αναστολή λειτουργίας των σιδηροδρόμων θα είχε ως αποτέλεσμα να «παγώσει» σχεδόν το 30% των αμερικανικών εμπορικών αποστολών με βάση το βάρος τους, να αυξηθεί ο πληθωρισμός, να επιβαρυνθεί η αμερικανική οικονομία με κόστος έως 2 δισ. δολάρια ημερησίως και να προκληθούν μια σειρά από προβλήματα στις συγκοινωνίες που θα επηρέαζαν τους αμερικανικούς τομείς και κλάδους της ενέργειας, της γεωργίας, της μεταποίησης, της υγείας και των λιανικών πωλήσεων.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν φιλοξένησαν συνομιλίες για συλλογικές συμβάσεις έως αργά χθες βράδυ, με στόχο να διασφαλιστεί μια συμφωνία με τα συνδικάτα, που εκπροσωπούν 115.000 εργαζομένους από εταιρίες όπως οι Union Pacific, BNSF, CSX, Norfolk Southern και Kansas City Southern.

Οι εταιρίες σιδηροδρόμων που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει σε περικοπές θέσεων εργασίας, μισθών και άλλων δαπανών τα τελευταία χρόνια ενώ αύξαναν τα κέρδη και τα μερίσματα για τους επενδυτές, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v