Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκληραίνει η γραμμή της G-7 στις εμπορικές συναλλαγές με Κίνα

«Η αφέλεια απέναντι στην Κίνα έχει τελειώσει», δηλώνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας. «Η εποχή που κάποιος έλεγε "εμπόριο, ό,τι κι αν γίνει"», πέρασε.

Σκληραίνει η γραμμή της G-7 στις εμπορικές συναλλαγές με Κίνα

Η Ομάδα των Επτά μεγάλων οικονομιών συμφώνησε να λάβει μια πιο σκληρή, πιο συντονισμένη στάση έναντι της Κίνας όσον αφορά το εμπόριο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας.

Μετά τη διήμερη συνάντηση με ομολόγους του της G-7, ο υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων και Προστασίας του Κλίματος Ρόμπερτ Χάμπεκ είπε σε δημοσιογράφους ότι οι συζητήσεις για την Κίνα ήταν μέρος μιας προσπάθειας να διασφαλιστούν υψηλά διεθνή εμπορικά πρότυπα.

«Η αφέλεια απέναντι στην Κίνα έχει τελειώσει», είπε ο Χάμπεκ, αναφερόμενος στη θέση της ίδιας της Γερμανίας για την Κίνα. «Η εποχή που κάποιος έλεγε "εμπόριο, ό,τι κι αν γίνει", ανεξάρτητα από τα κοινωνικά ή ανθρωπιστικά πρότυπα… είναι κάτι που δεν πρέπει να επιτρέπουμε πια στον εαυτό μας».

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, δήλωσε ότι η Γερμανία θα εργαστεί για να πείσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να δημιουργήσει «μια πιο εύρωστη εμπορική πολιτική έναντι της Κίνας και να απαντήσει ως Ευρώπη στα καταναγκαστικά μέτρα που λαμβάνει η Κίνα για να προστατεύσει την οικονομία της».

«Οι άλλες χώρες εταίροι θα κάνουν ακριβώς το ίδιο», είπε ο Χάμπεκ, προσθέτοντας ότι τα μέλη της G-7 -στα οποία περιλαμβάνονται επίσης η Βρετανία, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιαπωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες - συμφώνησαν να συντονίσουν τις αντίστοιχες ενέργειές τους.

Σε κοινή δήλωση μετά τη συνάντηση στο παλάτι Neuhardenberg, ανατολικά του Βερολίνου, η G-7 δεν κατονόμασε ρητά την Κίνα. Η δήλωση εξέφρασε ανησυχίες για «αθέμιτες πρακτικές, όπως όλες οι μορφές αναγκαστικής μεταφοράς τεχνολογίας, κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, μείωση των εργασιακών και περιβαλλοντικών προτύπων για την απόκτηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, ενέργειες στρέβλωσης της αγοράς κρατικών επιχειρήσεων και επιβλαβείς βιομηχανικές επιδοτήσεις».

Η ομάδα δεσμεύτηκε επίσης να συνεχίσει να επιδιώκει τη μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικές όσον αφορά την υπαγωγή τους στη δικαιοδοσία του οργάνου που εδρεύει στη Γενεύη σε εμπορικά θέματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v