Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς ωφελείται η Τουρκία από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Μέχρι πότε ΗΠΑ και ΕΕ θα ανέχονται τη στάση της Τουρκίας; αναρωτιέται ο γερμανικός τύπος, που μιλά για μεγάλα οικονομικά οφέλη της γείτονος. Αλλά παράλληλα θίγει την τακτική επαναπροωθήσεων προσφύγων από τις ελληνικές αρχές.

Πώς ωφελείται η Τουρκία από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Στα οφέλη που αποκομίζει η Τουρκία από την πολιτική ίσων αποστάσεων έναντι Ρωσίας και Ουκρανίας αναφέρεται άρθρο της Handelsblatt με τίτλο: «Πώς ωφελείται η Τουρκία από τον πόλεμο στην Ουκρανία».

Η οικονομική εφημερίδα σημειώνει: «Την ώρα που ΕΕ και Ρωσία επιβάλλουν εκατέρωθεν κυρώσεις, η Τουρκία βγαίνει κερδισμένη από την παρούσα κατάσταση. Ο πρόεδρος Ερντογάν δεν συμμετέχει στις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση στη Μόσχα. Η Τουρκία συνεχίζει να προμηθεύεται φθηνό φυσικό αέριο από τη Ρωσία, το οποίο πληρώνει σε ρούβλια, όπως ακριβώς θέλει ο ρώσος πρόεδρος Πούτιν. Το τελευταίο διάστημα η Τουρκία έχει εξελιχθεί σε πόλο έλξης γερμανικών εταιριών logistics. “Το Επιμελητήριο Εξωτερικού Εμπορίου στην Κωνσταντινούπολη επιβεβαιώνει ότι η δραστηριότητα γερμανικών εταιρειών έχει αυξηθεί", αναφέρει ο ανταποκριτής της Handelsblatt Οτσάν Ντεμιρκάν, τονίζοντας ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Τουρκία αυξήθηκαν σημαντικά φέτος παρά την εκτόξευση του πληθωρισμού σε πάνω από 80%.

Το ερώτημα όμως είναι μέχρι πότε οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα ανέχονται την στάση της Τουρκίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη προειδοποιήσει την Τουρκία ότι θα μπορούσαν να επεκτείνουν τις ισχύουσες κυρώσεις και σε ξένες εταιρείες που συνεχίζουν να συναλλάσσονται με ρωσικές εταιρείες. Μια τέτοια απόφαση θα έπληττε τις επιχειρήσεις στην Τουρκία, οι οποίες επί του παρόντος μεταφέρουν σε άλλα πλοία εισαγόμενα αγαθά για να τα μεταφέρουν στη συνέχεια στη Ρωσία υπό άλλη σημαία. Εκτός αυτού, υπάρχουν ενδείξεις ότι η ΕΕ θα απαντήσει εντός Οκτώβριου στην αμφιλεγόμενη στάση της Άγκυρας έναντι του πολέμου στην Ουκρανία».

«Επαναπροωθήσεις προσφύγων από εγκληματικές ομάδες»

«Εντείνεται η κριτική στην ελληνική κυβέρνηση για τη συμπεριφορά της έναντι των προσφύγων. Συχνά πυκνά βλέπουν τη δημοσιότητα βίντεο που δείχνουν την ελληνική ακτοφυλακή να απωθεί βάρκες με πρόσφυγες θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους», γράφει η Frankfurter Rundschau με τίτλο «Ελλάδα: Επαναπροωθήσεις προσφύγων από εγκληματικές ομάδες».

Η εφημερίδα φιλοξενεί τη μαρτυρία Τούρκου που μιλά για πρώτη φορά σχετικά με το πώς πέρασε ως πρόσφυγας στην Ελλάδα. Πρόκειται για τον γιατρό Οσμάν Αρίφ Κουνκάν από την Καισάρεια (Καϊσερί). Η FR παρατηρεί: «Όλα ξεκίνησαν με τη σύλληψή του μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016. Δικάστηκε με την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση και καταδικάστηκε σε κάθειρξη έξι ετών και τριών μηνών.

Μέχρι το ακυρωτικό δικαστήριο να επικυρώσει την ποινή, κατόρθωσε να πάρει το πτυχίο Ιατρικής και ξεκίνησε να εργάζεται σε νοσοκομείο στην Γκαζιαντέπ. Επειδή όμως φοβόταν ότι κάθε στιγμή ενδέχεται να οδηγηθεί στη φυλακή, αποφάσισε να εγκαταλείψει την Τουρκία και πέρασε στην Ελλάδα μαζί με τη γυναίκα του θείου του στις 27 Νοεμβρίου 2021: “Περπατήσαμε μερικά χιλιόμετρα, αλλά μας σταμάτησε όχημα της ελληνικής συνοριοφυλακής", διηγείται.

Σύμφωνα με τον τούρκο γιατρό, μεταφέρθηκε σε δύο καταυλισμούς και στη συνέχεια πίσω στον Έβρο, όπου τους περίμενε ένα φουσκωτό με το οποίο εκείνος και άλλοι, πιθανότατα Αφγανοί και Σύροι, θα περνούσαν απέναντι στην τουρκική πλευρά. “Μας περίμεναν πέντε μασκοφόροι“, λέει. “Ένας κρατούσε καλάσνικοφ, οι άλλοι ήταν οπλισμένοι με πολυβόλα. Οι αστυνομικοί μάς παρέδωσαν στους μασκοφόρους και εξαφανίστηκαν. Η γυναίκα του θείου μου φοβήθηκε. Ήθελα να της κρατήσω το χέρι, αλλά δεν με άφησαν".

Οι άνδρες μιλούσαν με ένα είδος περσικής προφοράς. Θα μπορούσαν ίσως να είναι Αφγανοί. Την υποψία αυτή διατύπωσαν και άλλοι πρόσφυγες μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα, λέγοντας ότι τους παρέδωσαν σε ενόπλους που ήταν πιθανότατα Αφγανοί. Όταν ξεκίνησε η βάρκα, οι μασκοφόροι τούς ειρωνεύονταν, συνεχίζει ο Οσμάν Αρίφ Κουνκάν: "Πυροβόλησαν με τα όπλα στο νερό και φώναξαν στα τούρκικα, "Ζήτω ο Ερντογάν, ζήτω το ΑΚΡ". Mόλις έφθασαν στην Τουρκία, ο τούρκος γιατρός και η γυναίκα του θείου του κρύφτηκαν. Ένα μήνα αργότερα πέρασαν ξανά στην Ελλάδα χωρίς να συλληφθούν. Σήμερα ζουν στη Γερμανία, στο κρατίδιο της Έσσης».

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v