Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πέφτει σε χαμηλό διμήνου η τιμή του φυσικού αερίου

Πίσω στις τιμές της 25ης Ιουλίου επέστρεψε η τιμή του φυσικού αερίου. Ακόμα και έτσι όμως παραμένει επτά φορές υψηλότερη από τη μέση τιμή της περιόδου. Αγώνας δρόμου καθώς αρχίζει η περίοδος θέρμανσης.

Πέφτει σε χαμηλό διμήνου η τιμή του φυσικού αερίου

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους εδώ και δύο μήνες, καθώς οι χώρες εντείνουν την προσπάθεια για να ξεπεράσουν την ενεργειακή κρίση, με την έναρξη της περιόδου θέρμανσης λιγότερο από δύο εβδομάδες μακριά.

Οι τιμές αναφοράς υποχώρησαν έως και 8,3% τη Δευτέρα, συνεχίζοντας την πτώση της περασμένης εβδομάδας. Η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες σχεδιάζουν να ξοδέψουν πολλά δισεκατομμύρια για να μειώσουν την εξάρτησή τους από τις ρωσικές εισαγωγές, να σώσουν τις τοπικές εταιρείες ενέργειας και να περιορίσουν τις τιμές για να μετριάσουν το βάρος για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Οι συζητήσεις για τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μείωση των επιπτώσεων της κρίσης συνεχίζονται και πρέπει να γίνουν δεκτές από τα κράτη-μέλη, θυμίζει το Bloomberg. Το σχέδιο περιλαμβάνει άντληση 140 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών, καθώς και υποχρεωτικούς περιορισμούς της ζήτησης ενέργειας στις ώρες αιχμής.

Η απόφαση της Γερμανίας την Παρασκευή να πάρει τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων της Rosneft στη χώρα θεωρείται απλώς το πρώτο βήμα μιας στρατηγικής του Βερολίνου να πάρει τον έλεγχο μεγάλου μέρους του ενεργειακού τομέα. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες για την εθνικοποίηση των μεγαλύτερων εισαγωγέων αερίου της Γερμανίας, συμπεριλαμβανομένων των Uniper SE και VNG AG, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τις συζητήσεις.

Η βρετανική κυβέρνηση αναπτύσσει ένα σχέδιο που μπορεί να μειώσει στο μισό το κόστος ενέργειας για πολλές επιχειρήσεις, ως μέρος ενός πακέτου στήριξης 40 δισεκατομμυρίων λιρών που οριστικοποιείται από την πρωθυπουργό Liz Truss. Η Γαλλία σχεδιάζει να περιορίσει τις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας για τα νοικοκυριά κατά 15% από το επόμενο έτος, μια κίνηση που θα κοστίσει στην κυβέρνηση καθαρά 16 δισεκατομμύρια ευρώ το 2023, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Bruno Le Maire.

Καθώς πλησιάζει η περίοδος θέρμανσης, η αποτελεσματικότητα αυτών των μέτρων θα δοκιμαστεί και οι traders θα συνεχίσουν να επικεντρώνονται στα επίπεδα αποθήκευσης. Τα ευρωπαϊκά αποθέματα έχουν πληρότητα περίπου 86%, ελαφρώς πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας.

Παρά τη χαλάρωση των τελευταίων εβδομάδων, οι τιμές του φυσικού αερίου εξακολουθούν να είναι περισσότερο από επτά φορές υψηλότερες από τον μέσο όρο αυτής της εποχής, επιταχύνοντας τον πληθωρισμό και οδηγώντας τις οικονομίες στο χείλος της ύφεσης. Η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά ενόψει της έναρξης της περιόδου θέρμανσης την 1η Οκτωβρίου.

Το ολλανδικό φυσικό αέριο επόμενου μήνα, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, υποχώρησε στα 175 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις 25 Ιουλίου σε ενδοημερήσια βάση. Η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου είναι κλειστή λόγω αργίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v