Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚΤ: Πόσο θα ρίξουν τις τιμές κατοικιών τα υψηλά στεγαστικά επιτόκια

Γιατί οι τιμές στην ευρωζώνη μπορεί να αντέξουν παρά τα πιο υψηλά επιτόκια των στεγαστικών δανείων, σύμφωνα με ερευνητές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

ΕΚΤ: Πόσο θα ρίξουν τις τιμές κατοικιών τα υψηλά στεγαστικά επιτόκια

Οι αλλαγές στις προτιμήσεις των καταναλωτών λόγω της πανδημίας κορωνοϊού μπορεί να βοηθήσουν να αντέξει η αγορά ακινήτων της ευρωζώνης την πτώση τιμών που αναμένεται λόγω υψηλών στεγαστικών επιτοκίων.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων αυξήθηκαν σημαντικά το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει ιδιαίτερα τις τιμές κατοικιών και τις επενδύσεις στο Real Estate, ανέφεραν οι ερευνητές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Niccolo Battistini, Johannes Gareis και Moreno Roma.

Καθώς η ΕΚΤ εγκαταλείπει χρόνια εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής, τα μοντέλα υποδεικνύουν ότι μια αύξηση κατά μία ποσοστιαία μονάδα στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων θα μπορούσε να οδηγήσει σε πτώση των τιμών κατά περίπου 9% μετά από δύο χρόνια, σημειώνουν οι ερευνητές.

Ωστόσο, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να αμβλυνθεί, καθώς τα νοικοκυριά αποδίδουν μεγαλύτερη αξία σε πιο ευρύχωρα ακίνητα, που επιτρέπουν την εργασία από το σπίτι, με τις τιμές για μονοκατοικίες και σπίτια έξω από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να έχουν ξεπεράσει άλλες επιλογές.

«Οι μετατοπίσεις στις προτιμήσεις στέγασης που προκαλούνται από την πανδημία θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν τα πιο υψηλά επιτόκια στεγαστικών δανείων και θα μπορούσαν να εξηγήσουν μέρος της ανθεκτικότητας που έχει παρατηρηθεί στην αγορά κατοικιών της ευρωζώνης», ανέφερε η έκθεση των ερευνητών της ΕΚΤ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v