Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυξάνονται 10%-15% τα τέλη διέλευσης από τη Διώρυγα του Σουέζ

Για όλους τους τύπους πλοίων, από 1η Ιανουαρίου 2023. Φόβοι ότι θα μετακυλιστεί το κόστος επιβαρύνοντας τον πληθωρισμό παγκοσμίως, ωστόσο οι εμπορικές ροές δεν αναμένεται να διασαλευτούν.

Αυξάνονται 10%-15% τα τέλη διέλευσης από τη Διώρυγα του Σουέζ

Αυξάνει τα τέλη διέλευσης το 2023 για όλους τους τύπους πλοίων που διέρχονται από τη Διώρυγα του Σουέζ η Αίγυπτος.

Σύμφωνα με δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Αρχή της Διώρυγας, από την 1η Ιανουαρίου τα τέλη θα αυξηθούν κατά 15% για τα τάνκερ και κατά 10% για τα πλοία ξηρού φορτίου και τα τουριστικά σκάφη. 

«Η αύξηση είναι αναπόφευκτη υπό το πρίσμα των σημερινών ρυθμών πληθωρισμού παγκοσμίως», δήλωσε ο επικεφαλής της αρχής Οσάμα Ραμπιέ, προσθέτοντας ότι η απόφαση υπαγορεύτηκε εν πολλοίς από τον αντίκτυπο των αυξημένων τιμών ενέργειας.

Η αύξηση των τελών δεν θα έχει «μαζικές επιπτώσεις» στις εμπορικές ροές, ωστόσο θα τροφοδοτήσει τον συνεχιζόμενο πληθωρισμό, είπε στο CNBC ο αναλυτής Τιμ Χάξλεϊ, πρόεδρος της Mandarin Shipping.

Οι αυξημένες χρεώσεις θα μετακυλιστούν στους πελάτες, κάτι που με τη σειρά του θα τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό, δήλωσε.

Εξάλλου, παρά την αύξηση των τελών, η Διώρυγα του Σουέζ θα εξακολουθεί να είναι μια σημαντικά φθηνότερη διαδρομή για τα πλοία, δήλωσε ο Νιλς Ράσμουσεν, αναλυτής της ναυτιλιακής ένωσης Bimco.

Όπως είπε, δεν αναμένεται οι πλοιοκτήτες να στραφούν σε εναλλακτικές διαδρομές, όπως ο γύρος της Αφρικής, καθώς δεν το επιτρέπει το κόστος καυσίμων ούτε οι συσχετισμοί προσφοράς και ζήτησης στη ναυτιλιακή αγορά.

Πάνω από 20.600 πλοία διέπλευσαν τη Διώρυγα του Σουέζ το 2021, σύμφωνα με την εταιρεία βάσης δεδομένων Statista.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v