Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

CEO Aramco: Γιατί το πλαφόν στην ενέργεια δεν είναι λύση

"Mπορεί να βοηθήσει τους καταναλωτές βραχυπρόθεσμα, αλλά δεν αντιμετωπίζει τις πραγματικές αιτίες", δήλωσε ο Αμίν Νάσερ. «Επίσης η φορολόγηση των εταιρειών όταν θέλετε να αυξήσουν την παραγωγή τους, ξεκάθαρα δεν βοηθάει».

CEO Aramco: Γιατί το πλαφόν στην ενέργεια δεν είναι λύση

Ο επικεφαλής του κρατικού πετρελαϊκού κολοσσού της Σαουδικής Αραβίας, Aramco, δήλωσε ότι τα σχέδια της Ευρώπης να λάβει μέτρα ώστε να περιορίσει τις τιμές στους λογαριασμούς ενέργειας για τους καταναλωτές και να φορολογήσει τις ενεργειακές εταιρείες δεν αποτελεί μακροπρόθεσμη ή χρήσιμες και αποτελεσματική λύση για την κρίση στην ενέργεια, αναφέρει το Reuters.

Ο διευθύνων σύμβουλος Αμίν Νάσερ είπε σε φόρουμ στην Ελβετία ότι:

«Το πλαφόν, το πάγωμα, ο περιορισμός στα τιμολόγια ενέργειας μπορεί να βοηθήσει τους καταναλωτές βραχυπρόθεσμα, αλλά δεν αντιμετωπίζει τις πραγματικές αιτίες και δεν αποτελεί μακροπρόθεσμη λύση», υποστήριξε.

«Επίσης η φορολόγηση των εταιρειών όταν θέλετε να αυξήσουν την παραγωγή τους είναι ξεκάθαρα κάτι που δεν βοηθάει».

Ο Νάσερ προειδοποίησε επίσης ότι η ανεπαρκής επένδυση στον τομέα των υδρογονανθράκων ωθούσε υψηλότερα τις τιμές, οι οποίες μπορεί να χειροτερέψουν όταν η ζήτηση βελτιωθεί, καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει.

Οι επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο μειώθηκαν από 700 δισ. δολ. το 2014 σε 300 δισ. δολ. το 2021, σύμφωνα με τον Νάσερ, με τις αυξήσεις φέτος να είναι «πολύ λίγες, πολύ αργά».

Το αργό σκαρφάλωσε πάνω από τα 125 δολάρια το βαρέλι στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, αν και έκτοτε έπεσε στα 90 δολάρια, ενώ οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου έφτασαν σε υψηλά ρεκόρ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v