Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρετανία: Στα δικαστήρια για την ανατροπή του απεργιακού νόμου

Συνδικαλιστικές οργανώσεις κινούνται νομικά κατά του νομοθετήματος που επιτρέπει στους εργοδότες να νοικιάζουν εργαζομένους από πρακτορεία για να αντικαθιστούν όσους απεργούν. Κύμα απεργιών στη χώρα για αυξήσεις μισθών.

Βρετανία: Στα δικαστήρια για την ανατροπή του απεργιακού νόμου

Νομικό αγώνα κατά της βρετανικής κυβέρνησης ξεκινά σειρά συνδικαλιστικών οργανώσεων της χώρας, με στόχο να ακυρωθεί ο νέος νόμος που επιτρέπει στους εργοδότες να προσλαμβάνουν εργαζομένους από πρακτορεία για να αντικαθιστούν προσωπικό που απεργεί.

Οι συνδικαλιστικές ενώσεις  TUC και Unison φέρνουν την υπόθεση στα δικαστήρια, γράφει ο Guardian, μετά την εκτεταμένη οργή για την αλλαγή του νόμου που ανακοινώθηκε μέσα στο καλοκαίρι, εν μέσω κινητοποιήσεων στους σιδηροδρόμους.

Η TUC αναλαμβάνει δράση για λογαριασμό 11 συνδικάτων που εκπροσωπούν εκατομμύρια εργαζομένους, όπως μηχανοδηγούς, σιδηροδρομικό προσωπικό, δημοσίους υπαλλήλους, δημοσιογράφους, σωφρονιστικούς υπαλλήλους και  εμποροϋπαλλήλους.

Όπως υποστηρίζουν, οι κανονισμοί είναι παράνομοι επειδή ο τότε αρμόδιος υπουργός για τις Επιχειρήσεις Κουασί Κουαρτένγκ, νυν υπουργός Οικονομικών, δεν συμβουλεύτηκε τα συνδικάτα, όπως απαιτεί η εργατική νομοθεσία βάσει του Employment Agencies Act 1973.

Επίσης, υπογραμμίζει η TUC, οι νέοι κανονισμοί παραβιάζουν τα θεμελιώδη συνδικαλιστικά δικαιώματα που προστατεύονται από το άρθρο 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ο νέος νόμος, προειδοποιεί, θα οξύνει τις εργατικές διαφορές, θα υπονομεύσει το θεμελιώδες δικαίωμα στην απεργία και θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια εάν το υπό ενοικίαση προσωπικό αναλαμβάνει κρίσιμα πόστα και υπηρεσίες χωρίς να είναι πλήρως εκπαιδευμένο.

«Η περιστολή του δικαιώματος στην απεργία γέρνει υπερβολικά τον συσχετισμό δυνάμεων υπέρ των εργοδοτών. Σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να υπερασπιστούν τις αξιοπρεπείς συνθήκες και την ασφάλεια στην εργασία τους, τη δουλειά και τις αμοιβές τους», τόνισε η γενική γραμματέας της TUC Frances O'Grady.

«Οι εργαζόμενοι χρειάζονται ισχυρότερη νομική προστασία και περισσότερη δύναμη στον χώρο εργασίας για να υπερασπιστούν το βιοτικό τους επίπεδο - όχι λιγότερη».

Η γενική γραμματέας της Unison Christina McAnea πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση έχει φάει τα λυσσακά της να αφαιρέσει ιστορικά δικαιώματα από τους απλούς εργαζόμενους. Το πρόβλημα δεν είναι οι εργαζόμενοι που απεργούν για καλύτερους μισθούς μες στην ακρίβεια. Οι υπουργοί θα πρέπει να βοηθούν στην επίλυση διαφορών, όχι να διακινδυνεύουν την ασφάλεια όλων επιτρέποντας τη χρήση άπειρων εργαζομένων από πρακτορεία. Η αλλαγή του νόμου με τόσο εχθρικό τρόπο καθιστά πολύ πιο δύσκολο για τους εργαζομένους να αντισταθούν σε άδικους εργοδότες». 

Σε αυτό το κλίμα, απεργία έως τις 3 Οκτωβρίου ξεκίνησαν ήδη εκατοντάδες εργαζόμενοι στο λιμάνι του Λίβερπουλ, διεκδικώντας καλύτερες αμοιβές, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται κινητοποιήσεις σε εργοστάσια και σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v