Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερντογάν: Θετικό σήμα γερουσιαστών για αγορά F-16

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι έλαβε καλό feedback για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών από τις ΗΠΑ. Η στάση γερουσιαστών, Κογκρέσου και Μπάιντεν.

Ερντογάν: Θετικό σήμα γερουσιαστών για αγορά F-16

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στο Reuters ότι έλαβε «θετικό» σήμα από Αμερικανούς γερουσιαστές που συνάντησε στη Νέα Υόρκη σχετικά με την πιθανή υποστήριξή τους για πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία

Η Τουρκία επιδιώκει να αγοράσει από τις ΗΠΑ 40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Lockheed Martin και 80 κιτ σύγχρονου εξοπλισμού για τα υφιστάμενα σκάφη της. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι υποστηρίζει την πώληση αλλά η επικριτική διάθεση του Κογκρέσου απέναντι σε ορισμένες από τις πολιτικές της Άγκυρας θα μπορούσε να την εκτροχιάσει.

Το Κογκρέσο κρατά επιφυλακτική έως αρνητική στάση προς την Τουρκία τα τελευταία χρόνια, μετά την απόκτηση αμυντικών πυραυλικών συστημάτων ρωσικής κατασκευής από την Άγκυρα, που προκάλεσε αμερικανικές κυρώσεις και απομάκρυνε τη χώρα από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35.

«Μιλούν θετικά», είπε ο Ερντογάν στο Reuters πριν από τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Τις τελευταίες ημέρες στη Νέα Υόρκη, ο Ερντογάν συναντήθηκε με τους Αμερικανούς γερουσιαστές Λίντσεϊ Γκράχαμ και Κρις Κουνς.

Ερωτηθείς εάν θα συναντούσε τον Τζο Μπάιντεν, ο Τούρκος ηγέτης είπε ότι θα παραστεί στη δεξίωση που θα παραθέσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Προς το παρόν δεν έχει οριστεί επίσημη συνάντηση, σύμφωνα με τα επίσημα προγράμματα και των δύο προέδρων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v