Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δολάριο και Fed ξεθωριάζουν τον χρυσό

Καθίζηση σχεδόν 20% από το υψηλό του 2020. Η κούρσα των επιτοκίων ψαλιδίζει τις προοπτικές του πολύτιμου μετάλλου και ενδυναμώνει το δολάριο. Σε κλοιό bear market. Ποιες είναι οι προοπτικές.

Δολάριο και Fed ξεθωριάζουν τον χρυσό

Ο χρυσός υποχώρησε σχεδόν σε χαμηλό δύο ετών μετά τη δέσμευση του επικεφαλής της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ ότι θα καθυποτάξει τον πληθωρισμό και μετά την εκτίναξη του δολαρίου σε επίπεδο ρεκόρ. Το πολύτιμο μέταλλο, γράφει το Bloomberg, βρίσκεται στα πρόθυρα της βύθισης σε bear market.

Η Fed αύξησε ξανά τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης την Τετάρτη και ανέβασε τις προβλέψεις της για το ύψος του κόστους δανεισμού στο τέλος του έτους. Ο χρυσός έκλεισε στο 0,5% χάρη στην ανακούφιση που τα επιτόκια δεν αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο, αλλά και στην εμπιστοσύνη που εμπνέει ως καταφύγιο ροών μετά την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία από τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Η μεγαλύτερη μάχη για τον χρυσό τους τελευταίους μήνες είναι η επίμονη ισχύς του δολαρίου», δήλωσε ο Madhavi Mehta, αναλυτής της Kotak Securities.

Ο χρυσός πέφτει σχεδόν 20% από το ρεκόρ του 2020

Ο χρυσός είχε πράγματι ταραχώδη χρονιά. Τον Μάρτιο πλησίασε τιμές ρεκόρ, αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή, αλλά στη συνέχεια κατρακύλησε, καθώς η Fed σκληραίνει τη στάση της προκειμένου να καταστείλει τον ταχύτερο πληθωρισμό των τελευταίων δεκαετιών. Αυτή η στροφή ανέβασε το αμερικανικό νόμισμα, αμβλύνοντας τη γοητεία και την απόδοση του πολύτιμου μετάλλου.

Η παρατεταμένη υποχώρηση του χρυσού -με κατιούσα πορεία για έκτο συνεχόμενο μήνα- οδήγησε τις τιμές κοντά σε bear market, που συνήθως ορίζεται ως πτώση 20% από το υψηλό κλείσιμο: δηλαδή κάτω από 1.650,83 δολάρια η ουγγιά.

Βέβαια, οι επιθετικές προβλέψεις της Fed υποδεικνύουν μια «μάλλον ζοφερή προοπτική για την οικονομία», η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει ανάκτηση στη ζήτηση χρυσού, είπε ο Ed Moya, αναλυτής της Oanda.

Στην αγορά spot οι χρυσός σημείωνε πτώση 0,8%, στα 1.659,82 δολάρια η ουγγιά στις 12:15 μ.μ. στη Σιγκαπούρη, καθώς ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot έπιανε υψηλό όλων των εποχών. Το ασήμι, το παλλάδιο και η πλατίνα επίσης υποχώρησαν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v