Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιο βαθιά ύφεση για τις επιχειρήσεις στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβρη

Η συνολική ζήτηση έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020, όταν η Ευρώπη υπέφερε από ένα δεύτερο κύμα λοιμώξεων Covid-19.

Πιο βαθιά ύφεση για τις επιχειρήσεις στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβρη

Η ύφεση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε ολόκληρη την ευρωζώνη έγινε πιο βαθιά αυτό τον μήνα και η οικονομία πιθανότατα εισέρχεται σε ύφεση καθώς οι καταναλωτές περιορίζουν τις δαπάνες εν μέσω κρίσης κόστους ζωής, όπως έδειξε έρευνα την Παρασκευή.

Ο τομέας της μεταποίησης δέχθηκε χτύπημα από το υψηλό ενεργειακό κόστος μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία εκτόξευσε τις τιμές του φυσικού αερίου, ενώ ο κυρίαρχος τομέας υπηρεσιών του μπλοκ υπέφερε καθώς οι καταναλωτές έμειναν στο σπίτι για να εξοικονομήσουν χρήματα.

Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) της S&P Global, που θεωρείται καλός δείκτης της συνολικής οικονομικής υγείας, υποχώρησε στο 48,2 τον Σεπτέμβριο από 48,9 τον Αύγουστο, όπως αναμενόταν σε δημοσκόπηση του Reuters. Ο Σεπτέμβριος ήταν ο τρίτος μήνας κάτω από το όριο των 50, το οποίο διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

«Η ύφεση της ευρωζώνης είναι πιθανή, καθώς οι εταιρείες αναφέρουν επιδείνωση των επιχειρηματικών συνθηκών και εντεινόμενες πιέσεις τιμών που συνδέονται με την άνοδο του ενεργειακού κόστους», δήλωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global.

«Αν και υπήρξαν ορισμένες ενδείξεις χαλάρωσης των περιορισμών της εφοδιαστικής αλυσίδας, το επίκεντρο της ανησυχίας έχει σαφώς μετατοπιστεί από τις αλυσίδες εφοδιασμού στην ενέργεια και το αυξανόμενο κόστος ζωής, το οποίο όχι μόνο πλήττει τη ζήτηση αλλά και περιορίζει τη μεταποιητική παραγωγή και τη δραστηριότητα του τομέα των υπηρεσιών σε ορισμένες περιπτώσεις».

Η συνολική ζήτηση έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020, όταν η ήπειρος υπέφερε από ένα δεύτερο κύμα λοιμώξεων Covid-19. 

Ο PMI υπηρεσιών υποχώρησε στο 48,9 από 49,8 -δεύτερος μήνας που βρίσκεται κάτω από τις 50 μονάδες και η χαμηλότερη ένδειξη από τον Φεβρουάριο του 2021. Η δημοσκόπηση του Reuters είχε προβλέψει μια πιο μέτρια πτώση στο 49,0.

Με τις τιμές να ανεβαίνουν και πάλι και τη ζήτηση να μειώνεται, η αισιοδοξία για τους επόμενους 12 μήνες μειώθηκε. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών υποχώρησε στο 53,8 από 56,6, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020.

Η μεταποίηση είχε επίσης χειρότερο μήνα από το αναμενόμενο. Ο PMI βυθίστηκε στο 48,5 από 49,6, σε σύγκριση με την πρόβλεψη για 48,7 στη δημοσκόπηση του Reuters -έφτασε στο πιο χαμηλό από τον Ιούνιο του 2020. Ένας δείκτης που μετρά την παραγωγή και που τροφοδοτεί τον σύνθετο PMI υποχώρησε στο 46,2 από 46,5.

Τα στοιχεία πιθανώς θα προβληματίσουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία αύξησε τα βασικά της επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης νωρίτερα τον Σεπτέμβριο, για να προσπαθήσει να τιθασεύσει τον πληθωρισμό που έτρεχε τον Αύγουστο πάνω από τέσσερις φορές από τον στόχο της.

Τόσο οι δείκτες τιμών μεταποίησης εισροών όσο και εκροών αντέστρεψαν την πτωτική τάση και αυξήθηκαν. Ο δείκτης τιμών εισροών (που αναφέρεται στις τιμές πρώτων υλών) έφτασε σε υψηλό τριών μηνών, στις 76,4 μονάδες από 71,7.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v