Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρεμλίνο: Δεν έχει αποφασιστεί ακόμα επιβολή στρατιωτικού νόμου

Ούτε κλείνουν τα σύνορα, παρόλο που το ζητούν αρκετοί. Αλαλούμ με τα φύλλα πορείας, όμως «τα προβλήματα διορθώνονται». Πόσοι έχουν εγκαταλείψει ήδη τη χώρα.

Κρεμλίνο: Δεν έχει αποφασιστεί ακόμα επιβολή στρατιωτικού νόμου

Δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα επιβάλει στρατιωτικό νόμο ή θα απαγορεύσει σε άνδρες στρατεύσιμης ηλικίας να εγκαταλείψουν τη χώρα κλείνοντας τα σύνορα, είπε το Κρεμλίνο, μετά τον εκτεταμένο πανικό που προκάλεσε το διάγγελμα Πούτιν περί μερικής επιστράτευσης, που προμηνύει μονιμότερη εμπλοκή στην Ουκρανία.

Η απόφαση να επιστρατευθούν οι έφεδροι -η οποία επηρεάζει περισσότερους απ' όσους είπε ο Ρώσος πρόεδρος ότι ήταν επιλέξιμοι- πυροδότησε διαδηλώσεις και ώθησε ορισμένους να τραπούν σε φυγή από τα λίγα σύνορα που απομένουν ανοιχτά.

Σε μια προφανή προσπάθεια να ηρεμήσει τον πληθυσμό, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε τη Δευτέρα ότι «δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις» για στρατιωτικό νόμο ή κλείσιμο των συνόρων, σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό δίκτυο RIA Novosti.

Ορισμένοι πολιτικοί φίλα προσκείμενοι στο Κρεμλίνο έχουν ζητήσει να τεθούν σε εφαρμογή θεωρήσεις εξόδου (βίζες), ούτως ώστε να αποτραπούν όσοι πιθανοί κληρωτοί σχεδιάζουν να εγκαταλείψουν τη χώρα, ωστόσο άλλοι έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους σε τέτοιου είδους μέτρα, γράφουν ο Financial Times.

Την Κυριακή, η Νόβαγια Γκαζέτα ανέφερε πως 261.000 άνδρες έχουν φύγει από τη χώρα αφότου ανακοινώθηκε η μερική επιστράτευση, επικαλούμενη μη κατονομαζόμενη πηγή από τη ρωσική προεδρία, αναφέρει το ΑΠΕ. 

Ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι ορισμένες περιφέρειες καλούσαν άτομα που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για περιπτώσεις που «διορθώνονται».

Οι αρχές δήλωσαν πως η επιστράτευση 300.000 εφέδρων αφορά μόνο όσους έχουν στρατιωτική εμπειρία ή τις επιδιωκόμενες ικανότητες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v