Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιρανο-ρωσικό κονταροχτύπημα στις αγορές πετρελαίου της Ασίας

Η δυναμική και ανταγωνιστική είσοδος του ρωσικού πετρελαίου σε αγορές όπως η Κίνα πλήττει το μερίδιο των ιρανικών εξαγωγών. Τα βαρέλια της Τεχεράνης βαίνουν μειούμενα, εν αναμονή τυχόν πυρηνικής συμφωνίας.

Ιρανο-ρωσικό κονταροχτύπημα στις αγορές πετρελαίου της Ασίας

Μειώθηκαν τους τελευταίους μήνες οι ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου, καθώς στην ασιατική αγορά έχει εισέλθει δυναμικά και ανταγωνιστικά η Ρωσία, μετά την «πόρτα» από Ευρώπη, λένε πηγές που σχετίζονται με την Ισλαμική Δημοκρατία και που επικαλείται το Blοomberg.

Οι ημερήσιες εξαγωγές ιρανικού αργού μειώθηκαν από το ανώτατο όριο του 1 εκατ. βαρελιών σε μέσο όρο 750.000 βαρελιών, ενώ η Τεχεράνη αναγκάζεται τακτικά να επανεξετάζει και να προσαρμόζει τις τιμές της προκειμένου να παραμείνει ελκυστική, δεδομένου ότι σε χώρες όπως η Κίνα ανταγωνίζεται πλέον τη Ρωσία.

Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει αυστηρές κυρώσεις στο Ιράν και τον πετρελαϊκό τομέα του. Σε συνδυασμό και με την αυξημένη ρωσική προσφορά, οι εκπτώσεις προς τους αγοραστές γίνονται μονόδρομος. Τα ιρανικά φορτία -τα περισσότερα από τα οποία οδεύουν προς Κίνα- συχνά παρουσιάζονται ως προερχόμενα από άλλες χώρες.

Η Μόσχα προσπαθεί να αυξήσει τις πωλήσεις της στην Ασία, αφού η Ευρώπη την τιμώρησε με κυρώσεις ως ανταπόδοση για την εισβολή στην Ουκρανία. Κινεζικά ιδιωτικά διυλιστήρια έχουν αυξήσει τις αγορές ρωσικών ποικιλιών που πωλούνται με έκπτωση.

Το Ιράν προμηθεύει τα διυλιστήριά του με 2,1 εκατ. βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα, που σημαίνει ότι η συνολική παραγωγή της χώρας ανέρχεται σε περίπου 2,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Η χώρα θα είναι έτοιμη να αυξήσει τις εξαγωγές εφόσον αναβιώσει η πυρηνική συμφωνία του 2015, που βρίσκεται υπό διεθνή διαπραγμάτευση με τις μεγάλες δυνάμεις, δήλωσαν οι πηγές.

Οι διαπραγματεύσεις για το εν λόγω σχέδιο -που προβλέπει χαλάρωση των κυρώσεων με αντάλλαγμα τον περιορισμό των πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν- έχουν σταματήσει τις τελευταίες εβδομάδες. Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι δεν θα αποκατασταθεί πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο.

Η Τεχεράνη έχει παραγωγική ικανότητα 4 εκατ. βαρελιών τη μέρα, την οποία φιλοδοξεί να ανεβάσει σε 5,7 εκατ., δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου Τζαβάντ Οουτζί σε συνέντευξη στο Nikkei την Κυριακή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v