Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρετανία-δημοσκόπηση: Στο +17 οι Εργατικοί μετά τα νέα μέτρα Λιζ Τρας

Έχασαν 9 δημοσκοπικές μονάδες σε λίγες μέρες οι Συντηρητικοί. Πώς το κατάφεραν; Εξήγγειλαν φοροπερικοπές ρεκόρ. Κάτι όμως που μετέστρεψε όχι μόνο τις αγορές, που ξεφορτώθηκαν στερλίνες και ομόλογα, αλλά και τους ίδιους τους βουλευτές τους και κυρίως την κοινή γνώμη.

Βρετανία-δημοσκόπηση: Στο +17 οι Εργατικοί μετά τα νέα μέτρα Λιζ Τρας

Προβάδισμα ρεκόρ καταγράφει σε βρετανικές δημοσκοπήσεις το Εργατικό Κόμμα έναντι των Συντηρητικών της πρωθυπουργού Λιζ Τρας, μετά τη βουτιά της στερλίνας που ακολούθησε το δημοσιονομικό πακέτο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση την προηγούμενη Παρασκευή.

Περίπου το 45% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα ψήφιζε Εργατικούς, έναντι 28% που συγκέντρωσαν οι Τόρις, στη δημοσκόπηση της YouGov για την εφημερίδα Times. Το προβάδισμα 17 μονάδων είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί ποτέ για τους Εργατικούς εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες που διενεργεί δημοσκοπήσεις η εταιρεία.

 

Και πρόκειται για την πρώτη έρευνα πρόθεσης ψήφου μετά την ανακοίνωση του δημοσιονομικού πακέτου από τον υπουργού Οικονομικών Κουάσι Κουαρτένγκ την Παρασκευή, που αποτέλεσε το μεγαλύτερο φορολογικό δώρο εδώ και μισό αιώνα. Ως αποτέλεσμα, όμως, η στερλίνα κατέρρευσε, αγγίζοντας ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου τη Δευτέρα, ενώ το 10ετές ομόλογο χτυπήθηκε εν μέσω ανησυχιών ότι η στρατηγική της κυβέρνησης θα πυροδοτήσει τον πληθωρισμό και θα αυξήσει το δημόσιο χρέος.

Η διακυβέρνηση Τρας, που μετρά μόλις τρεις εβδομάδες ζωής, έχει εγείρει ήδη εκνευρισμό μεταξύ των βουλευτών της συμπολίτευσης, πολλοί από τους οποίους -ιδίως όσοι στήριξαν τον Ρίσι Σουνάκ στη μάχη για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον- φοβούνται ότι η χώρα οδεύει προς νέα οικονομική κρίση. Και φυσικά ευνοείται το Εργατικό Κόμμα, που αυτή την εβδομάδα συνέρχεται στο ετήσιο συνέδριό του στο Λίβερπουλ.

To πρόγραμμα του Κιρ Στάρμερ, αρχηγού των Εργατικών, φιλοδοξεί να συνδυάσει τη δημοσιονομική ευθύνη με ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο ανάπτυξης που θα περιλαμβάνει λιγότερο δανεισμό, μαζί με άλλα φιλολαϊκά μέτρα. Η σημερινή κεντρική ομιλία του Στάρμερ θα δώσει συνέχεια στη δημόσια συζήτηση.

Η αμέσως προηγούμενη δημοσκόπηση, που είχε διενεργηθεί πριν από τη δημοσιονομική παρέμβαση του Κουαρτένγκ, έδινε στους Εργατικούς προβάδισμα οκτώ μονάδων.

Οι προσπάθειες τόσο του Υπουργείου Οικονομικών όσο και της Τράπεζας της Αγγλίας να κατευνάσουν τον εκνευρισμό της αγοράς απέτυχαν αργά τη Δευτέρα. Οι δηλώσεις τους έριξαν νερό στο μύλο του ξεπουλήματος. Το Υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι θα δημοσιεύσει μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο στις 23 Νοεμβρίου, ενώ η BOE τόνισε ότι δεν θα διστάσει να ανεβάσει τα επιτόκια «όσο χρειαστεί» για να πιάσει τον στόχο 2% στον πληθωρισμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v