Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

HSBC για βρετανικά ομόλογα: Πώς πρέπει να αντιδράσει τώρα η BoE

Φόβους για περαιτέρω ανεξέλεγκτη άνοδο των αποδόσεων στα βρετανικά gilts αλλά και για σπάσιμο των margins που θα οδηγήσει σε αναγκαστικές πωλήσεις εκφράζει ο επενδυτικός οίκος. Οι επιλογές της κεντρικής τράπεζας.

HSBC για βρετανικά ομόλογα: Πώς πρέπει να αντιδράσει τώρα η BoE

"Βλέπουμε μια άτακτη άνοδο των αποδόσεων των βρετανικών ομολόγων (Gilts), η οποία θα μπορούσε να αντανακλά σημάδια πίεσης στις αγορές εξασφαλίσεων και αυτό αυξάνει τον κίνδυνο η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) να αναγκαστεί να παρέμβει εκ νέου για να αποκαταστήσει τη λειτουργία της αγοράς", εξηγεί η βρετανική HSBC.

Η αναβολή του ενεργού προγράμματος ποσοτικής σύσφιξης (QT) μπορεί να μην βοηθήσει και μια καλύτερη επιλογή μπορεί να είναι η εφαρμογή του εργαλείου operation twist, η οποία είναι μια στρατηγική που χρησιμοποιούν οι κεντρικές τράπεζες με στόχο την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης μέσω της μείωσης των μακροπρόθεσμων επιτοκίων και η οποία επιτυγχάνεται με την πώληση βραχυπρόθεσμων κρατικών ομολόγων για την αγορά ομολόγων μεγαλύτερης διάρκειας.

Οι αποδόσεις των ομολόγων Gilt συνέχισαν να εκτοξεύονται, με το τελευταίο σκέλος του ξεπουλήματος να κατευθύνεται από τις πιο μακρινές λήξεις (long end). «Οι κινήσεις των πραγματικών αποδόσεων των 30ετών δεν ήταν τίποτα λιγότερο από απίστευτες, καθώς αυξήθηκαν κατά σχεδόν 1% μόνο σήμερα! Έχουν πλέον αυξηθεί κατά περισσότερο από 4% από την αρχή του τρέχοντος έτους και έχουν επιστρέψει σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από τις αρχές της δεκαετίας του 2000», εξηγεί η τράπεζα.

Η άνευ προηγουμένου ταχύτητα και η κλίμακα της πώλησης είναι δυνητικά πολύ προβληματική για την αγορά ομολόγων. «Τους τελευταίους μήνες, έχουμε επανειλημμένα επισημάνει τον κίνδυνο ότι μια περαιτέρω άνοδος των αποδόσεων απειλούσε να ασκήσει εκ νέου πίεση στις δεξαμενές των εξασφαλίσεων. Η αδυναμία των long-end gilts μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι οι επενδυτές αυτοί είναι πλέον αναγκάζονται να πουλήσουν προκειμένου να αναπληρώσουν τις εξασφαλίσεις για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των margins», εξηγεί η τράπεζα.

Κίνδυνος ανεξέλεγκτης αύξησης των αποδόσεων

«Αυτό που παρατηρούμε φαίνεται να είναι μια άτακτη κίνηση των αποδόσεων, η οποία θα μπορούσε ακόμη να πάρει χειροτερεύσει βραχυπρόθεσμα. Όσο περισσότερο συνεχίζεται το sell-off, τόσο περισσότερα stop outs θα υπάρξουν. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο περαιτέρω ανεξέλεγκτης ανόδου των αποδόσεων», εκτιμά η HSBC. «Θυμίζει τη μεταβλητότητα της αγοράς το Μάρτιο του 2020, όταν υπήρξε παρόμοια πίεση πώλησης που σχετιζόταν με τις εξασφαλίσεις. Τότε, είδαμε την BoE να παρεμβαίνει και να αγοράζει και παρόμοια δράση θα μπορούσε να είναι απαραίτητη και τώρα», επισημαίνει η HSBC.

Οι άτακτες αγορές αυξάνουν τον κίνδυνο παρέμβασης της ΒοΕ

«Ορισμένοι έχουν προτείνει ότι η αναβολή της έναρξης πωλήσεων εντόκων γραμματίων, οι οποίες πρόκειται να ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα, θα ήταν ένα χρήσιμο πρώτο βήμα. Πέραν ίσως της πολύ βραχυπρόθεσμης ανακούφισης, δεν θα συμφωνούσαμε.

Μια εναλλακτική λύση θα μπορούσε να είναι η αγορά gilts όπως έγινε κατά τη διάρκεια της ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Αλλά δεδομένου ότι αυτό θα μπορούσε να στείλει ένα συγκεχυμένο μήνυμα όταν είναι ξεκινάει το QT, η BoE θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο να αγοράσει ομόλογα στο μακροπρόθεσμο άκρο έναντι της πώλησης σε κάποιες από τις βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις της, όπως συνέβη στη διάρκεια του operation twist», καταλήγει η HSBC.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v