Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηχηρές απαντήσεις στην Αγκυρα από ΗΠΑ και ελληνικό ΥΠΕΞ

Η κυριαρχία των χωρών πρέπει να γίνεται σεβαστή, διαμηνύει το State Department. Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα νόμιμα συμφέροντά της, τονίζει το ΥΠΕΞ. Νωρίτερα η Τουρκία ζήτησε «να έρθουν στα λογικά τους οι κύκλοι που ενθαρρύνουν την Ελλάδα να εξοπλίσει τα νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς».

Ηχηρές απαντήσεις στην Αγκυρα από ΗΠΑ και ελληνικό ΥΠΕΞ

Αμεση ήταν η αντίδραση της Αθήνας, αλλά και του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών στις προκλήσεις της Τουρκίας μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται, επανέλαβε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης Τύπου. Όπως πρόσθεσε χαρακτηριστικά, «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται».

Από την πλευρά του, με ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει:

«Η Τουρκία έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπίζεται με κάθε νόμιμο μέσο τα συμφέροντα της, υπό την βασική αίρεση ότι αποδέχεται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Δεν έχει, όμως, κανένα δικαίωμα να παραβιάζει κατάφορα το Διεθνές Δίκαιο και να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο (casus belli). Η Ελλάδα δεν προβάλει καμία διεκδίκηση έναντι της Τουρκίας. Τάσσεται υπέρ του διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Θα υπερασπιστεί, όμως, τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα της εφόσον παραστεί η ανάγκη».

Οι προκλήσεις

Νωρίτερα το Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε: 

«Οι προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας, η οποία δεν έχει εγκαταλείψει τις παράνομες πρακτικές της παρά τις εκκλήσεις μας να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο, έχουν πρόσφατα συζητηθεί διεξοδικά. Να έρθουν στα λογικά τους οι κύκλοι που ενθαρρύνουν την Ελλάδα να εξοπλίσει τα νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς. Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε είδους νόμιμες μεθόδους και μέσα για τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του έθνους μας». «Καλούμε τις ΗΠΑ να ανακαλέσουν την απόφαση για την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, καθώς είναι αντίθετη στο πνεύμα της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ».

Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν τόσο ο Διοικητής της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και ο Διοικητής του Πολεμικού Ναυτικού της Αγκυρας. Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, «συζητήθηκαν οι προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας, η οποία δεν έχει εγκαταλείψει τις παράνομες πρακτικές της παρά τις εκκλήσεις μας να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες, ιδίως οι πρόσφατα αυξανόμενες προκλητικές ενέργειες της».

Με νέα παράνομη NAVTEX η Άγκυρα βγάζει στο Αιγαίο το Yunus 

Παράλληλα, η Άγκυρα κλιμακώνει την ένταση βγάζοντας με παράνομη NAVTEX το ερευνητικό πλοίο Yunus στο Αιγαίο, ανάμεσα στον Αη Στράτη, τη Λήμνο, τη Λέσβο και τη Χίο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, το ερευνητικό πλοίο θα πραγματοποιήσει έρευνες που θα διαρκέσουν από την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου έως και την ερχόμενη Τετάρτη 5 Οκτωβρίου, την ώρα που στην περιοχή βρίσκεται σε εξέλιξη η στρατιωτική άσκηση «Αργώ» με τη συμμετοχή Ελλάδας και Γαλλίας.

Σημειώνεται ακόμη ότι η Τουρκία πραγματοποίησε υπερπτήση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος πάνω από την Κίναρο, ενώ συνολικά τις τελευταίες ώρες σημειώθηκαν 54 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v