Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πήρε «φωτιά» το Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου

Αλουμίνιο και νικέλιο οδήγησαν την κούρσα των τιμών, υπό τη φημολογία ότι έρχεται αποκλεισμός των ρωσικών εταιρειών Nornickel και Rusal. Προμήνυμα νέας έκρηξης στον πληθωρισμό.

Πήρε «φωτιά» το Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου

Το αλουμίνιο και το νικέλιο εκτινάχθηκαν την Πέμπτη, καθώς πήραν φωτιά οι αγορές από την πιθανότητα να αποκλείσει τα ρωσικά μέταλλα το Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME).

Η τιμή αναφοράς στο αλουμίνιο ανέβηκε περισσότερο από 8,5%, στις 2.305 δολάρια ανά τόνο, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 19 Σεπτεμβρίου, ενώ το νικέλιο κέρδισε 6%, στις 23.115 δολάρια.

Σύμφωνα με το Reuters, πηγές ανέφεραν ότι το LME σχεδίαζε να συζητήσει την απαγόρευση αφενός του νικελίου που παράγεται από τη Nornickel, η οποία πέρυσι αντιπροσώπευε το 7% της παγκόσμιας εξορυκτικής παραγωγής που εκτιμάται σε 2,7 εκατομμύρια τόνους. Και αφετέρου, του αλουμινίου που παράγεται από τη Rusal, τον μεγαλύτερο παραγωγό στον κόσμο πλην Κίνας, που αντιπροσωπεύει το 6% των παγκόσμιων προμηθειών που υπολογίζονται σε περίπου 70 εκατομμύρια τόνους φέτος.

Στις δυτικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε ρωσικές τράπεζες και ιδιώτες που συνδέονται με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν μέχρι στιγμής δεν περιλαμβάνονται περιορισμοί στην αγορά ρωσικών μετάλλων.

Η απαγόρευσή τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε ελλείψεις και περαιτέρω άνοδο των τιμών, σε μια εποχή αυξανόμενου πληθωρισμού σε όλο τον κόσμο.

Η αναστολή νέων παραδόσεων ρωσικών μετάλλων θα μπορούσε να πυροδοτήσει άλμα στις τιμές παρόμοια με αυτή που παρατηρήθηκε μετά την επιβολή κυρώσεων στη Rusal από τις ΗΠΑ το 2018 και την ακόλουθη διαγραφή της από το LME. Οι τιμές αλουμινίου είχαν εκτιναχθεί κατά 30% μέσα σε λίγες μόνο μέρες τότε.

Άλλα βιομηχανικά μέταλλα που διαπραγματεύονται στο LME αυξήθηκαν επίσης λόγω κύματος αγορών που προκλήθηκε από τα κέρδη σε αλουμίνιο και νικέλιο.

Ο χαλκός σημείωσε άνοδο 1,8% στις 7.555 δολάρια ο τόνος, ο ψευδάργυρος σημείωσε άνοδο 4,1% στις 2.970 δολάρια, ο μόλυβδος έκλεισε στο +1,5% στα 1.865 δολάρια και ο κασσίτερος σημείωσε άνοδο 0,9% στα 20,550 δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v