Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μυστικά κονδύλια $112 δισ. κρύβει ο νέος ρωσικός προϋπολογισμός

Σε υψηλότερο επίπεδο από ποτέ, δείχνουν αλλαγή προτεραιοτήτων ενόψει μακρότερου πόλεμου στην Ουκρανία και προσάρτησης τμημάτων της. Εξάλλου, το κόστος της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» δεν θα αποκαλυφθεί, ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ.

Μυστικά κονδύλια $112 δισ. κρύβει ο νέος ρωσικός προϋπολογισμός

Η Ρωσία θα κρύψει τον προορισμό σχεδόν του ενός τετάρτου των προγραμματισμένων δαπανών της για το επόμενο έτος, καθώς αναθεωρεί τον προϋπολογισμό της ενόψει ενός μακρότερου πόλεμου στην Ουκρανία και της προσάρτησης τμημάτων της ουκρανικής επικράτειας.

Προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2023 διαθέτει περίπου 6,5 τρισ. ρούβλια (112 δισ. δολάρια) σε μυστικές ή απροσδιόριστες δαπάνες, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg που βασίζονται στο έγγραφο. Οι συνολικές δαπάνες υπολογίζονται σε 29 τρισ. ρούβλια.

Το επίπεδο μυστικότητας είναι πρωτοφανές, αντανακλώντας την αυξανόμενη απροθυμία της Ρωσίας να ανοίξει τα βιβλία της σε δημόσιο έλεγχο μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Η κυβέρνηση έχει ήδη σταματήσει να δημοσιεύει ορισμένα βασικά στατιστικά, όπως αναλυτικά στοιχεία για το εμπόριο.

Το ρωσικό Ελεγκτικό Συνέδριο, επιφορτισμένο με την παρακολούθηση του κρατικού προϋπολογισμού, εκτιμά ότι τα μυστικά κονδύλια το πρώτο εξάμηνο του έτους δεν ξεπερνούσαν το 19%. Είχαν πιάσει κορυφή 21% το 2015 και έπεσαν στο ιστορικό χαμηλό 14,9% πέρυσι, σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Vedomosti.

Η Ρωσία δεν θα αποκαλύψει το κόστος της «ειδικής επιχείρησης» στην Ουκρανία, ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης την Τετάρτη.

Όσες δαπάνες δεν συγκεκριμενοποιούνται δείχνουν σαφή αλλαγή προτεραιοτήτων, καθώς στο νέο σχέδιο προβλέπεται αύξηση κονδυλίων για τον στρατό. Εάν εγκριθεί ο προϋπολογισμός, οι δαπάνες για την άμυνα το 2023 θα είναι αυξημένες κατά 43%.

Το προσχέδιο χρειάζεται την έγκριση των δύο σωμάτων της βουλής, πριν υπογραφεί από τον πρόεδρο και γίνει νόμος. Όλα τα μυστικά κονδύλια θα συζητηθούν σε κλειστή συνεδρίαση ειδικής επιτροπής, σύμφωνα με τον Σιλουάνοφ.

Ο προϋπολογισμός πιθανότατα θα χρειαστεί να καλύψει το κόστος της προσάρτησης των τεσσάρων περιοχών στην ανατολική και νότια Ουκρανία που ελέγχουν επί του παρόντος οι Ρώσοι, μετά από δημοψηφίσματα που καταδικάστηκαν από τον ΟΗΕ. Η Ρωσία θα υπογράψει συνθήκες για την προσάρτησή τους την Παρασκευή, είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v