Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζελένσκι: Εθνικοποιούμε όλα τα περιουσιακά στοιχεία Ρώσων

Με έκτακτο νομοσχέδιο που κατατίθεται προσεχώς. Παράλληλα, πτώματα αμάχων εντοπίζονται σε περιοχές που εγκαταλείπουν οι Ρώσοι. Οι αντιμαχόμενοι ερίζουν για το ποιος είναι ο ένοχος.

Ζελένσκι: Εθνικοποιούμε όλα τα περιουσιακά στοιχεία Ρώσων

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας σχεδιάζει να εθνικοποιήσει όλα τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στην επικράτεια της χώρας, δήλωσε σε διάγγελμά του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελέσνκι.

«Στην επόμενη συνεδρίαση της Ανώτατης Ράντα (βουλής) της Ουκρανίας θα συζητηθεί το νομοσχέδιο για την εθνικοποίηση όλων των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, το οποίο θα απλουστεύσει αυτή τη διαδικασία. Σας ζητώ να υποστηρίξετε το νομοσχέδιο χωρίς δισταγμούς. Ολοκληρώνουμε την αποσυναρμολόγηση της ρωσικής επιρροής στην Ουκρανία, στην Ευρώπη και στον κόσμο», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Η Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής κατάσχει και δεσμεύει στο έδαφός της τα περιουσιακά στοιχεία φυσικών και νομικών προσώπων. Τον Ιούλιο, για παράδειγμα, δικαστήριο στην περιοχή Κιροβογκράντ δέσμευσε τα περιουσιακά στοιχεία τεσσάρων Ρώσων, η αξία των οποίων υπερέβαινε τα 200 εκατ. δολάρια. Το δικαστήριο θεώρησε ότι οι Ρώσοι είχαν επιχειρηματικά δικαιώματα σε τρεις εταιρίες που σχετίζονταν μεταξύ τους. Και οι τρεις είχαν προβεί σε πράξεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Τα ονόματα των Ρώσων δεν αναφέρονται.

Έντεκα άμαχοι βρέθηκαν νεκροί μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων 

Τουλάχιστον έντεκα άμαχοι βρέθηκαν νεκροί σε δρόμο, φέροντας ίχνη από σφαίρες, μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την περιοχή του Χαρκόβου, όπως διαπίστωσε ομάδα δημοσιογράφων του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σύμφωνα με Ουκρανούς στρατιωτικούς, που ανακάλυψαν τα αυτοκίνητα των αμάχων καθώς και μερικά απανθρακωμένα πτώματα, οι Ρώσοι επιτέθηκαν σε αυτοκινητοπομπή.

Το Γαλλικό Πρακτορείο επισημαίνει ότι δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την πληροφορία από ανεξάρτητη πηγή.

Ένας φιλορώσος αυτονομιστής αξιωματούχος κατηγόρησε την Πέμπτη τον ουκρανικό στρατό ότι άνοιξε πυρ εναντίον μιας αυτοκινητοπομπής αμάχων στην περιοχή, σκοτώνοντας 30 ανθρώπους. Δεν έδωσε όμως περισσότερες διευκρινίσεις.

Η αυτοκινητοπομπή, την οποία είδε το Γαλλικό Πρακτορείο σήμερα Παρασκευή, βρισκόταν σε δρόμο που ξεκινά από το χωριό Κιριλίφκα, 70 χιλιόμετρα ανατολικά του Χαρκόβου. Τα πτώματα παραμένουν ακόμη εκεί, μέσα ή δίπλα σε έξι αυτοκίνητα. Ένα μίνι λεωφορείο κάηκε ολοσχερώς και στα καθίσματα διακρίνονται τέσσερα απανθρακωμένα πτώματα – μεταξύ των οποίων και ένα που παραπέμπει σε μικρό παιδί.

Σε μικρή απόσταση, δίπλα σε ένα αυτοκίνητο Lada χρώματος κρεμ με ανοιχτό πορτ-μπαγκάζ κείτεται ένας άνδρας που φοράει καπέλο και τζιν.

Στο πίσω κάθισμα ενός μπλε αυτοκινήτου, μια νεκρή ηλικιωμένη, τυλιγμένη στο παλτό της, μοιάζει σαν να κοιμάται βαθιά.

«Τα αυτοκίνητα προχωρούσαν σε πομπή», είπε ο Φίλια, ένας Ουκρανός στρατιώτης που συνόδευε την αποστολή του Γαλλικού Πρακτορείου. «Τους πυροβόλησαν, είναι σίγουρο. Δείτε τις τρύπες από τις σφαίρες. Έβαλαν φωτιά και είναι αδύνατον να αναγνωριστούν αυτοί που βρίσκονται μέσα», πρόσθεσε.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου ο ουκρανικός στρατός αντεπιτέθηκε στην ανατολική και νότια Ουκρανία, ανακαταλαμβάνοντας μεγάλες εκτάσεις κυρίως στην περιοχή του Χαρκόβου, όπου ανήκει διοικητικά η Κιριλίφκα.

Οι Ρώσοι έφυγαν από το χωριό αυτό στις αρχές της περασμένης εβδομάδας. Λόγω των δυσκολιών που αντιμετώπιζαν, αναδιπλώθηκαν στα ανατολικά, στην απέναντι όχθη του ποταμού Οσκίλ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v