Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο ΟΠΕΚ+ εξετάζει μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής

Στο τραπέζι μείωση της παραγωγής κατά περισσότερο από 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα στην πρώτη δια ζώσης συνεδρίαση του πετρελαϊκού καρτέλ από τον Μάρτιο του 2020. Ανησυχία για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και τις πιέσεις από το δολάριο.

Ο ΟΠΕΚ+ εξετάζει μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής

Ο ΟΠΕΚ+ θα εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης της παραγωγής αργού πετρελαίου κατά περισσότερο από 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα κατά τη συνεδρίασή του στη Βιέννη την Τετάρτη, σύμφωνα με αντιπροσώπους χωρών του πετρελαϊκού καρτέλ που μίλησαν στο Bloomberg.

Μια τέτοια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μείωση της παραγωγής θα καταδείκνυε τον βαθμό της ανησυχίας των χωρών του ΟΠΕΚ+ για απότομη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας καθώς οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια.

Καθοδικές πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου έχει ασκήσει επίσης και το ράλι του δολαρίου.

Η τελική απόφαση για το μέγεθος των περικοπών δεν θα ληφθεί πριν τη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας του ΟΠΕΚ+, ανέφεραν οι αντιπρόσωποι.

Η τιμή του αργού πετρελαίου brent εκτινάχθηκε πάνω από τα 125 δολάρια το βαρέλι μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Έκτοτε έπεσε στα 85 δολάρια, μετριάζοντας τα θεαματικά κέρδη για τη Σαουδική Αραβία, τη Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλα μέλη του συνασπισμού.

Η συμμαχία των 23 κρατών έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει δια ζώσης την Τετάρτη στην έδρα της στη Βιέννη, ανέφερε η γραμματεία του ΟΠΕΚ σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Σάββατο. Η ομάδα πραγματοποιούσε ψηφιακές συνεδριάσεις σε μηνιαία βάση από τον Μάρτιο του 2020 και δεν αναμενόταν να κανονίσει δια ζώσης συνάντηση τουλάχιστον μέχρι το τέλος αυτού του έτους.

Αναλυτές τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων και αναλυτών της JPMorgan Chase, δήλωσαν ότι ο ΟΠΕΚ+ μπορεί να χρειαστεί να μειώσει την παραγωγή κατά τουλάχιστον 500.000 βαρέλια την ημέρα για να σταθεροποιήσει τις τιμές.

Η Χελίμα Κροφτ, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων της RBC Capital Markets, είπε ότι ο όμιλος βλέπει μια διπλάσια περικοπή.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v