Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενρία: Να μην ποντάρουν σε περισσότερη κρατική βοήθεια οι ευρωτράπεζες

Να μην περιμένουν οι τράπεζες την ίδια γενναιόδωρη βοήθεια από τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες, καθώς ο πληθωρισμός είναι υψηλός, σημείωσε ο επικεφαλής του SSM. Να προσέχουν για δάνεια που δεν πληρώνονται, τόνισε.

Ενρία: Να μην ποντάρουν σε περισσότερη κρατική βοήθεια οι ευρωτράπεζες

Οι τράπεζες της ευρωζώνης δεν θα πρέπει να ποντάρουν ότι οι κυβερνήσεις θα σταθεροποιήσουν την οικονομία για άλλη μια φορά και αντ' αυτού πρέπει να προσέχουν για δάνεια που δεν πληρώνονται, δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής της ανώτατης εποπτικής αρχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Αντρέα Ενρία.

Οπως μεταδίδει το Reuters, ο Ενρία είπε ότι η πανδημία Covid-19 είχε μικρότερο αντίκτυπο από ό,τι φοβόταν στους ισολογισμούς των τραπεζών, επίσης χάρη στη γενναιόδωρη βοήθεια από τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες, αλλά αυτές ήταν απίθανο να βοηθήσουν ξανά αυτή τη φορά, καθώς ο πληθωρισμός είναι υψηλός.

«Η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι επομένως αρκετά διαφορετική από αυτή κατά τη διάρκεια της πανδημίας και οι προσδοκίες για τις επικείμενες κυβερνητικές ενέργειες δεν πρέπει να αντικατοπτρίζονται στις στρατηγικές διαχείρισης του ισολογισμού», είπε ο Ενρία σε εκδήλωση στη Βιέννη.

Τόνισε ότι τα αποκαλούμενα «μη εξυπηρετούμενα δάνεια» -τα οποία έχουν αυξημένο κίνδυνο να παραμείνουν απλήρωτα- συνεχίζουν να συσσωρεύονται, ιδιαίτερα σε τομείς όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και μέχρι τα τέλη Ιουνίου, ήταν 10% πάνω από το σημείο που ήταν στα τέλη του 2020.

Αυτοί οι ευάλωτοι τομείς αντιπροσώπευαν τουλάχιστον το 18% των τραπεζικών δανείων σε εταιρείες εκτός χρηματοπιστωτικών τομέων, πρόσθεσε ο Ενρία.

Επανέλαβε τις προειδοποιήσεις για μοχλευμένα δάνεια, τα οποία δεν έχουν μειωθεί, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της ΕΚΤ, τα στεγαστικά δάνεια και για την αστάθεια στο trading ενέργειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v