Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεκαεπτά Αρμένιους αιχμαλώτους πολέμου απελευθέρωσε το Αζερμπαϊτζάν

Η κίνηση αυτή πραγματοποιήθηκε κατόπιν μεσολάβησης ΗΠΑ. Σε νέες προόδους «για την επίλυση ανθρωπιστικών ζητημάτων και την αποκατάσταση της ειρήνης στην περιοχή», ελπίζει ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν.

Δεκαεπτά Αρμένιους αιχμαλώτους πολέμου απελευθέρωσε το Αζερμπαϊτζάν

Το Αζερμπαϊτζάν άφησε ελεύθερους 17 Αρμένιους αιχμαλώτους πολέμου έπειτα από μεσολάβηση των ΗΠΑ, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν μετά την ανακοίνωση της έναρξης συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών του Καυκάσου.

Την ώρα που η Μόσχα βρίσκεται ολοένα και πιο απομονωμένη στη διεθνή σκηνή μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ και η ΕΕ ανέλαβαν τον ρόλο των μεσολαβητών σε αυτή τη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ του Μπακού και του Γερεβάν.

«Εκτιμώ βαθιά τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι ΗΠΑ για να βοηθήσουν στην επιστροφή των 17 αιχμαλώτων μας πολέμου», έγραψε ο Πασινιάν στο Twitter, ενώ πρόσθεσε ότι ελπίζει πως θα σημειωθούν νέες «πρόοδοι για την επίλυση ανθρωπιστικών ζητημάτων και την αποκατάσταση της ειρήνης στην περιοχή».

Την Τρίτη το βράδυ το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας διευκρίνισε ότι ο υπουργός Αραράτ Μιρζογιάν, ο Αζέρος ομόλογός του Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ και ο Αμερικανός Άντονι Μπλίνκεν είχαν τηλεφωνική συνομιλία «με πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς» σχετικά με τη «σύνοδο της 2ας Οκτωβρίου στη Γενεύη» στη διάρκεια της οποίας οι δύο ηγέτες συζήτησαν μια ειρηνευτική συμφωνία.

Ο Μπλίνκεν χαιρέτισε την απελευθέρωση των Αρμένιων αιχμαλώτων και επανέλαβε «τη δέσμευση» των ΗΠΑ υπέρ μιας ειρηνικής επίλυσης της κρίσης, ενώ πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον «εκτιμά τα θετικά βήματα που έχουν κάνει η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν προς μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία».

Τον Σεπτέμβριο τουλάχιστον 286 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις μεταξύ των δύο χωρών. Εκεχειρία που επετεύχθη με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ τερμάτισε τις χειρότερες μάχες που έχουν σημειωθεί μεταξύ των δύο γειτόνων στον Καύκασο μετά τον πόλεμο του 2020.

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν έχουν αντιπαρατεθεί σε δύο πολέμους τις τρεις τελευταίες δεκαετίες για τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενός θύλακα η πλειονότητα των κατοίκων του οποίου είναι Αρμένιοι και ο οποίος έχει κηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία του από το Μπακού.

Ο πόλεμος του 2020 είχε κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 6.500 ανθρώπους και τερματίστηκε έπειτα από εκεχειρία που συμφωνήθηκε με τη μεσολάβηση της Ρωσίας. Βάσει αυτής η Αρμενία παραχώρησε εδάφη που έλεγχε επί δεκαετίες και η Μόσχα ανέπτυξε περίπου 2.000 Ρώσους στρατιώτες για να επιτηρούν την τήρηση της εκεχειρίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v