Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς βλέπει ο ιταλικός τύπος το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Για «γροθιά στο στομάχι», που «πλήττει τα ιταλικά συμφέροντα», κάνουν λόγο δημοσιεύματα στη γείτονα, με αιχμές εναντίον των κυβερνήσεων Κόντε και Ντράγκι. Καταγγελτικοί τόνοι, χωρίς αναφορά σε ακυρότητα. Τι γράφουν για Ελλάδα και Κύπρο.

Πώς βλέπει ο ιταλικός τύπος το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Σε άκρως επικριτικούς τόνους αναφέρεται στο τουρκολιβυκό μνημόνιο ο ιταλικός τύπος.

Πιο αναλυτικά, η κεντροδεξιά εφημερίδα Ιl Giornale, ιδιοκτησίας του ομίλου Μπερλουσκόνι, υπογραμμίζει ότι «το κείμενο της συμφωνίας παραμένει απόρρητο, αλλά σύμφωνα με πηγές της αφορά χρονική περίοδο πενήντα χρόνων».

«Για την Ιταλία είναι γροθιά στο στομάχι. Η χώρα μας είναι ιστορικά συνδεδεμένη με τον ενεργειακό πλούτο της Λιβύης, και βρισκόμαστε σε μια φάση ουσιαστικής δυσκολίας σε ό,τι αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Κοστίζει ακόμη περισσότερο στην Ελλάδα, στην Αίγυπτο και στην Κύπρο, των οποίων αμφισβητούνται εμφανώς οι οριοθετημένες ΑΟΖ τους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε την εν λόγω συμφωνία», προσθέτει η εφημερίδα.

Παράλληλα, στο άρθρο ασκείται κριτική στους χειρισμούς των ιταλικών κυβερνήσεων ευρείας συμμαχίας με πρωθυπουργούς τούς Τζουζέπε Κόντε και Μάριο Ντράγκι, οι οποίες, σύμφωνα με την εφημερίδα του Μιλάνου, απομάκρυναν την Ιταλία από τη Λιβύη.

Η ιστοσελίδα ειδικευμένη σε θέματα ενέργειας energiaoltre.it, τέλος, σημειώνει ότι «σε ενεργειακό επίπεδο η συμφωνία είναι σαφές ότι επηρεάζει τις δραστηριότητες και τα συμφέροντα της Ιταλικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων Eni, η οποία είναι παρούσα στη Λιβύη από το 1959 με χερσαία και υπεράκτια προγράμματα», και ότι «η τουρκική ενέργεια ζημιώνει άλλο τόσο και τη γαλλική Total».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v