Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Aπειλεί με πρώτο χτύπημα η Ταϊβάν

Αλλαγή στρατηγικής: «Οποιαδήποτε διέλευση κινεζικών μαχητικών αεροπλάνων ή drones από τον εναέριο χώρο της Ταϊβάν θα τη θεωρήσουμε πρώτο χτύπημα», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας. Η Ταϊπέι θα αντιδράσει, τόνισε.  

Aπειλεί με πρώτο χτύπημα η Ταϊβάν

Οι πτήσεις κινεζικών μαχητικών αεροσκαφών ή μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) στον εναέριο χώρο της Ταϊβάν θα θεωρηθούν «πρώτο χτύπημα», προειδοποίησε ο υπουργός Άμυνας της νησιωτικής χώρας, η οποία προσπαθεί να ενισχύσει την άμυνά της στη στρατιωτική πίεση του Πεκίνου, σύμφωνα με το CNN.

Ο Chiu Kuo-cheng, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας στη Βουλή, δεν διευκρίνισε πώς θα αντιδράσει η Ταϊπέι εάν τα αεροσκάφη του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (όπως ονομάζονται οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις) παραβιάσουν το όριο των 12 ναυτικών μιλίων από τις ακτές του νησιού.

«Στο παρελθόν είπαμε ότι δεν θα χτυπήσουμε πρώτοι, πράγμα που σήμαινε ότι δεν θα ρίξουμε την πρώτη βολή, χωρίς η Κίνα προηγουμένως να έχει εκτοξεύσει βλήματα πυροβολικού ή πυραύλους», δήλωσε.

«Αλλά τώρα προφανώς σημαίνει κάτι διαφορετικό», διευκρίνισε, «καθώς η Κίνα χρησιμοποίησε μέσα όπως τα drones. Οπότε, έχουμε προσαρμοστεί και θα θεωρήσουμε οποιαδήποτε διέλευση εναέριων μέσων (στον εδαφικό εναέριο χώρο της Ταϊβάν) ως πρώτο χτύπημα».

Πριν από κάποιο διάστημα, η πρόεδρος της χώρας Τσάι Ινγκ-γουέν δήλωσε ότι ο στρατός του νησιού θα λάβει «τα απαραίτητα και ισχυρά αντίμετρα ως ενδείκνυται» ενάντια στις θεωρούμενες πολεμικές τακτικές στην «κινεζική γκρίζα ζώνη», συμπεριλαμβανομένης της «παρενόχλησης με drone».

«Δεν θα δώσουμε στην Κίνα το πρόσχημα να προκαλέσει σύγκρουση. Δεν θα προκαλέσουμε διαφωνίες και θα είμαστε συγκρατημένοι, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα αντιδράσουμε», είπε η Τσάι.

Πιεζόμενος από βουλευτές, ο ο υπουργός Άμυνας είπε ότι ο στρατός της Ταϊβάν «έχει ασφαλώς την κόκκινη γραμμή του» όσον αφορά την άμυνα του νησιού, τονίζοντας ότι ο στρατός θα λάβει «αντίμετρα» αμέσως μόλις παραβιαστεί, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποια είναι η κόκκινη γραμμή και ποια θα είναι τα αντίμετρα.

Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ έχει δηλώσει ότι η «επανένωση» μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν είναι αναπόφευκτη, αρνούμενος να αποκλείσει τη χρήση βίας.

Οι εντάσεις μεταξύ Πεκίνου και Ταϊπέι βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών, με τον κινεζικό στρατό να διεξάγει μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στο νησί.

Μετά την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν στις αρχές Αυγούστου, η Κίνα ενίσχυσε τις τακτικές στρατιωτικής πίεσης στο νησί, στέλνοντας μαχητικά αεροσκάφη στη μέση γραμμή του Στενού της Ταϊβάν, το υδάτινο χώρισμα του νησιού από την Κίνα.

Για δεκαετίες, η μέση γραμμή χρησίμευε ως άτυπο σύνορο μεταξύ των δύο, με εξαιρετικά περιορισμένες στρατιωτικές παραβιάσεις. Αλλά ο Chiu είπε ότι το Πεκίνο έχει «διαλύσει» αυτή την κατανόηση.

Τα πράγματα περιέπλεξαν οι πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι ο στρατός των ΗΠΑ θα υπερασπιστεί την Ταϊβάν, εάν εισβάλει ο κινεζικός στρατός.

Σύμφωνα με το δόγμα της «Μίας Κίνας», οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τη θέση του Πεκίνου ότι η Ταϊβάν είναι μέρος της Κίνας, αλλά ποτέ δεν αναγνώρισαν επίσημα την αξίωση του Κομμουνιστικού Κόμματος για το αυτοδιοικούμενο νησί των 23 εκατομμυρίων. Οι ΗΠΑ παρέχουν στην Ταϊβάν όπλα, αλλά παρέμεναν σκόπιμα ασαφείς ως προς το εάν θα επέμβουν στρατιωτικά σε περίπτωση κινεζικής επίθεσης.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, η Κίνα προσπαθεί να αναπτύξει  στρατό ικανό να καταλάβει την Ταϊβάν -παρά την υποστήριξη των ΗΠΑ στο νησί και παρόλο που θα προτιμούσε να αποκτήσουν τον έλεγχό της με «μη στρατιωτικά μέσα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v