Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρωσία: Πολιτικός της αντιπολίτευσης παραπέμπεται για εσχάτη προδοσία

«Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η πηγή, οι ανακριτές της FSB θεωρούν ότι ο Καρά-Μουρζά επί ένα μεγάλο διάστημα συνεργαζόταν με μια από τις χώρες του ΝΑΤΟ», αναφέρει το τηλεγράφημα του TASS.

Ρωσία: Πολιτικός της αντιπολίτευσης παραπέμπεται για εσχάτη προδοσία

Εναντίον του πολιτικού και δημοσιογράφου Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά του νεότερου, ο οποίος συνελήφθη τον Απρίλιο στη Μόσχα με την κατηγορία της διάδοσης «ψευδών ειδήσεων» για τον ρωσικό στρατό και συμμετοχής σε «ανεπιθύμητη οργάνωση» ενώ χαρακτηρίστηκε «ξένος πράκτορας», απαγγέλθηκε νέα κατηγορία περί εσχάτης προδοσίας, γράφει η Novaya Gazeta. Europe με αναφορά στο ρωσικό πρακτορείο TASS το οποίο επικαλείται πηγή της αστυνομίας.

«Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η πηγή, οι ανακριτές της FSB θεωρούν ότι ο Καρά-Μουρζά επί ένα μεγάλο διάστημα συνεργαζόταν με μια από τις χώρες του ΝΑΤΟ», αναφέρει το τηλεγράφημα του TASS.

Ο Καρά-Μουρζά τάχθηκε κατά του πολέμου στην Ουκρανία, όπως μεταδίδει το Reuters που επικαλείται το Ria-Novosti.

Αργότερα ο δικηγόρος του Ρώσου πολιτικού Βαντίμ Πραχόροφ δήλωσε στο TASS, ότι το κατηγορητήριο βασίζεται σε τρία γεγονότα, τα οποία σχετίζονται με ομιλίες σε δημόσιες εκδηλώσεις στις οποίες ασκούσε κριτική στη ρωσική κυβέρνηση, και οι οποίες έγιναν στην Λισαβόνα, το Ελσίνκι και την Ουάσινγκτον. «Οι ομιλίες αυτές δεν συνιστούσαν καμία απειλή για τη χώρα, ήταν δημόσια, ανοιχτή κριτική», δήλωσε ο δικηγόρος του.

Ο Καρά–Μουρζά αρνήθηκε την ενοχή του. Το άρθρο περί εσχάτης προδοσίας προβλέπει επιβολή ποινής φυλάκισης έως 20 έτη.

Στις αρχές Αυγούστου εναντίον του Ρώσου πολιτικού και δημοσιογράφου απαγγέλθηκε κατηγορία με βάση το άρθρο περί «άσκησης δραστηριότητας ανεπιθύμητης οργάνωσης» για τη διοργάνωση συνεδρίου το 2021 με θέμα την υποστήριξη των πολιτικών κρατουμένων στο κέντρο Αντρέι Σάχαροφ στην Μόσχα.

Η δεύτερη ποινική δίωξη ασκήθηκε εναντίον του στις 13 Ιουλίου του 2022.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του Βαντίμ Πραχόροφ, αφορμή για την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του Καρά–Μουρζά υπήρξε η ομιλία του στις Ηνωμένες Πολιτείες στη Βουλή των Αντιπροσώπων στην Πολιτεία της Αριζόνα.

Ο ηλικίας 41 ετών Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά είναι ένας από τους τελευταίους εναπομείναντες Ρώσους αντιπολιτευόμενους στη χώρα.

Πρώην δημοσιογράφος, ο Καρά-Μουρζά ήταν στενός συνεργάτης του πολιτικού της αντιπολίτευσης Μπόρις Νεμτσόφ, ο οποίος δολοφονήθηκε το 2015 σε μικρή απόσταση από το Κρεμλίνο, ενώ συνεργάστηκε επίσης με την οργάνωση που ίδρυσε ο πρώην ολιγάρχης Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, ο οποίος ζει στο εξωτερικό και είναι επικριτής του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Καρά-Μουρζά ισχυρίζεται ότι δηλητηριάστηκε δύο φορές από Ρώσους πράκτορες, το 2015 και το 2017, λόγω της πολιτικής του δραστηριότητας.

Την Τρίτη, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) καταδίκασε τη Μόσχα επειδή ακύρωσε την υποψηφιότητα του Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά στις εκλογές στη Ρωσία με την αιτιολογία ότι είχε διπλή υπηκοότητα, ρωσική και βρετανική.

Ο Καρά-Μουρζά, κάτοχος της ρωσικής υπηκοότητας, απέκτησε τη βρετανική υπηκοότητα αφού μετακόμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο με τη μητέρα του όταν ήταν 15 ετών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v