Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

LME: Έκρηξη 15% στις τιμές του νικελίου

Η αφορμή που κοψοχιόλιασε τις αγορές, η αιτία-κινούμενη άμμος κάτω από το πιο ασταθές βασικό μέταλλο και οι ανοιχτές αγκάλες για τη ρωσική παραγωγή.

LME: Έκρηξη 15% στις τιμές του νικελίου

Το νικέλιο εκτινάχθηκε για λίγο έως το ημερήσιο όριο του 15% στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME), καθώς μια ανεπιβεβαίωτη αναφορά για έκρηξη σε εργοστάσιο στην Ινδονησία έθεσε σε τροχιά το μεγαλύτερο ράλι μετά το ιστορικό short squeeze του Μαρτίου.

Οι τιμές εκτοξεύτηκαν πάνω από 4.000 δολάρια ανά τόνο, πριν αρχίσουν τα κέρδη να ψαλιδίζονται. Traders και brokers απέδωσαν την κίνηση σε αναφορά κινεζικών μέσων ενημέρωσης ότι σημειώθηκε έκρηξη σ' ένα μικρό εργοστάσιο χυτοσιδήρου στην Ινδονησία.

Το πρακτορείο Cailian επικαλέστηκε βίντεο που κυκλοφορούν στα κοινωνικά δίκτυα μεταδίδοντας ότι ακούστηκαν ήχοι από έκρηξη και έπιασε φωτιά σε εργοστάσιο που ανήκει στην CNGR Advanced Material. Η εταιρεία, ωστόσο, ανέφερε αργότερα ότι το εργοστάσιό της λειτουργεί κανονικά από τότε που ξεκίνησε η δοκιμαστική παραγωγή στα τέλη του περασμένου μήνα, ενώ η εν λόγω αναφορά «αποκλίνει από την αλήθεια», γράφει το Bloomberg.

Οι ευρείες διακυμάνσεις στην τιμή του νικελίου είναι συνήθεις τους τελευταίους μήνες, αφού ορισμένοι χρήστες περιόρισαν τις συναλλαγές στον απόηχο των αμφιλεγόμενων προσπαθειών του LME να συγκρατήσει τις φυγόκεντρες δυνάμεις του short squeeze τον Μάρτιο. Αυτή η ελλείπουσα ρευστότητα στις συναλλαγές σημαίνει ότι ακόμη και μικρές αλλαγές στην προσφορά και ζήτηση μπορούν να πυροδοτήσουν μεγάλες κινήσεις τιμών.

Τα χαμηλά επίπεδα ρευστότητας έχουν αφήσει το νικέλιο εκτεθειμένο σε απότομες διακυμάνσεις τιμών

Η κίνηση ήρθε σε μια κατά τα άλλα ανάμεικτη συνεδρίαση, στον απόηχο της ανακοίνωσης του LME ότι δεν θα μπλοκάρει τις παραδόσεις ρωσικού μετάλλου στις αποθήκες του. Το χρηματιστήριο αναζητούσε τι στάση θα κρατήσει στο ζήτημα απαγόρευσης του ρωσικού μετάλλου, καθώς ορισμένοι κατασκευαστές αρνούνται να το αποδεχτούν. Όμως, όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή, οι συζητήσεις με τη βιομηχανία έδειξαν ότι η αυτοκυρώσεις των καταναλωτών δεν ήταν τόσο εδραιωμένες ώστε να δικαιολογήσουν μια τέτοια κίνηση.

Οι συναλλαγές νικελίου υποφέρουν από χαμηλή ρευστότητα από τον Μάρτιο, όταν διακόπηκαν οι συναλλαγές για μια εβδομάδα, ακυρώθηκαν συναλλαγές δισεκατομμυρίων και τέθηκαν ημερήσια όρια στις διακυμάνσεις των τιμών. Η αγορά έχει γίνει πολύ πιο ασταθής έκτοτε, με συχνά σκαμπανεβάσματα άνω του 5%.

Το νικέλιο σημείωσε άνοδο έως και 30.960 δολ. ανά τόνο, στην υψηλότερη ενδοημερήσια τιμή από τον Μάιο. Στα υπόλοιπα βασικά μέταλλα, το αλουμίνιο υποχώρησε 1,5%, ο χαλκός σημείωσε πτώση 1%, ενώ ο ψευδάργυρος κατέγραψε άνοδο 2%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v