Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Kαταδικάζουν τον πόλεμο στην Ουκρανία οι περισσότεροι ηγέτες της G20

Χτύπημα στη Ρωσία, το κοινό ανακοινωθέν. «Τα περισσότερα μέλη καταδίκασαν σθεναρά τον πόλεμο στην Ουκρανία», σημειώνεται. Γίνεται ωστόσο σαφές ότι κάποιες χώρες έχουν «άλλες απόψεις για την κατάσταση και τις κυρώσεις». Πώς το βλέπει η Μόσχα.

Kαταδικάζουν τον πόλεμο στην Ουκρανία οι περισσότεροι ηγέτες της G20

Η πλειοψηφία των εθνών της Ομάδας των 20 καταδίκασε τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με κοινή δήλωση που εκδόθηκε σήμερα Τετάρτη, μετά από μια σύνοδο κορυφής που έδειξε ότι η κυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν απομονώνεται περισσότερο στην παγκόσμια σκηνή.

Οπως σημειώνει το Bloomberg, η τελική δήλωση διατήρησε το προσχέδιο που έβγαλε νωρίτερα το πρακτορείο, το οποίο αναφερόταν στον «πόλεμο στην Ουκρανία» αλλά όχι στον «πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία», σε μια προσπάθεια να το υπογράψουν όσο το δυνατόν περισσότεροι ηγέτες της G20.

«Τα περισσότερα μέλη καταδίκασαν σθεναρά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τόνισαν ότι προκαλεί τεράστιο ανθρώπινο πόνο και επιδεινώνει τις υπάρχουσες αδυναμίες στην παγκόσμια οικονομία -περιορίζει την ανάπτυξη, αυξάνει τον πληθωρισμό, διακόπτει τις αλυσίδες εφοδιασμού, ενισχύει την ενεργειακή και επισιτιστική ανασφάλεια και αυξάνει τους κινδύνους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας», ανέφερε η ανακοίνωση της G-20.

To ανακοινωθέν επικαλείται ψήφισμα της Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών που εγκρίθηκε τον Μάρτιο, το οποίο «εκφράζει τη λύπη του για την επιθετικότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας και απαιτεί την πλήρη και άνευ όρων απόσυρσή της από το έδαφος της Ουκρανίας».

Ο στόχος ήταν να υπάρξει κάποιο είδος εγγράφου πάση θυσία, για να αποφευχθεί να γίνει η πρώτη G20 που ολοκληρώνεται χωρίς κοινή δήλωση.

Η δήλωση της G20 ανέφερε ότι η χρήση ή η απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων «είναι απαράδεκτη», προσθέτοντας: «Η σημερινή εποχή δεν πρέπει να είναι εποχή πολέμου».

Ζητά επίσης την «πλήρη, έγκαιρη και συνεχή εφαρμογή» μιας συμφωνίας που έχει επιτρέψει στα κρίσιμα σιτηρά της Ουκρανίας να εξάγονται πάλι από τα πληγέντα από τον πόλεμο λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Η συμφωνία με τη Ρωσία, την Τουρκία και τον ΟΗΕ πρόκειται να λήξει αυτό το Σαββατοκύριακο, την ώρα που αυξάνονται οι ανησυχίες για ελλείψεις τροφίμων, ιδιαίτερα για τα φτωχότερα έθνη και για ελλείψεις σε προμήθειες λιπασμάτων για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.

Ενώ το ανακοινωθέν επικυρώθηκε από όλα τα μέλη της G-20, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, κατέστησε σαφές ότι ορισμένες χώρες έχουν «άλλες απόψεις και διαφορετικές εκτιμήσεις για την κατάσταση και τις κυρώσεις».

Η Ρωσία βλέπει το έγγραφο ως ισορροπημένο -ότι δεν καταδικάζει τη Μόσχα αλλά μάλλον τον ίδιο τον πόλεμο, είπε ένα πρόσωπο κοντά στη ρωσική αντιπροσωπεία, πριν από τη δημοσιοποίηση του τελικού ανακοινωθέντος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v